Ttc bd.

Hai semua..sya confius daa..buat selang shari sampai dpo5 pun tak dpt..buat 3hari berturut masa ovulasi pun tak dpt..nk tanya pengalaman masing2 yang mana masa sesuai sebetulnya ya? 🥺ttc hampir setahun

10 Balas

same here 🙋. sy dh cube smue hari smua mcm, smue masa, smue fertility test, both husband and wife normal, last2 doctor advise tuk buat TUI, tpi gagal lagi dan period datang on time. now almost 3 years, blm 1 x pun percubaan berhasil 🤣. btw awak 3 hri terus bd dlm masa subur tu chance die 25% je tuk success mengandung. sbb sperm yg bgus boleh smpai dlm masa 45 mnit ke tiub Fallopia dan sperm tk bgus boleh smpai 12 jam bru smpai. kalau telur dh pecah sperm bru smpai mmg tk mnjadi. kalau bd awal2 pas tu sperm tk bgus, skjap msuk dh mati smue blm smpt lagi telur pecah. so sis kena buat sperm test and fertility check dlu tuk both of you. boleh jdi mereka jumpa tiap circle but tk berjaya implantation sbb rahim kurang supply darah dan ad polip rahim. ni yg sy dpt dr doctor O&G sy. hrp dpt mmbantu

saya ttc baru 3 tahun. tak pernah ade gugur ape semua. check up normal. tapi x prnah pregnant. mcm2 try. cri wktu subur, makan jus bagai. at the end, give up and reda je. lastly, saya try makan zincofer untuk betulkan hb. and sebulan sebelum pregnant, saya mandi hujan dengan suami. Selawat niat buang penyakit dlm badan. Alhamdulillah Allah bagi tepat waktu. bulan 10 start consume zincofer, bln 11 saya dh pregnant. ape pun sis kena consult doctor dlu okey 😁

sy dlu mcm tu, setiap petua @ tips yg org kongsi, sy akan cuba, buat ujian kesuburan pn keputusan suami isteri normal, buat iui gagal, selepas tu sy ambil anak angkat masa usia perkahwinan 6 thn, Alhamdulillah skrg anak angkat dah 9thn, & mengandung 36w hasil ivf, Insyaallah tengah tunggu hari je, Alhamdulillah dgn kelahiran ni jadi hadiah ulangtahun perkahwinan yg ke 15 thn

kalau dah buat OPK, confirm dah jumpa dan BD waktu subur etc tapi belum lekat, lepas 6 bulan dah boleh jumpa doktor. tak perlu tunggu setahun. seeloknya jumpa doktor terus untuk check up, baru senang nak troubleshoot semula masalahnya di mana.

Hai, mcm sy cari waktu subur dan bersama tp xsemestinya kne berturut2 sbb sperm jd xpekat dan byk jika hari2 bersama. Selang sehari ok cuma suami isteri kne jaga mkn bg telur n sperm kualiti sbb kalau xde kualiti buat time suburpn xjd.

trus trg memg xde waktu/masa yg btol utk bd & trus bhasil.. semua tu skadar usaha/cuba2 je kot2 mjadi.. klu sis da ttc selama stahun, mgkin sis n suami bley try check ksuburan kt hospital.. skadar cadangn..

Kalau saya , tunggu waktu subur kita . Lepastu bersama 3hari pada waktu 2/3 pagi ke . sebab ada yang kata suami tengah subur waktu waktu macamtu 😅 Saya taktahula betul ke tak , cuma ikut je .

kita sama sis. dah try hari berbeza pun masih gagal. belum rezeki kita. rezeki baby pasti dtatng indah pada waktunya untuk kita 💪🙏🙏🙏

Dah check kesuburan husband wife ke? Kadang opk peak tp telur or sperms yg dihasilkan tak berkualiti

ade buat ujian kesuburan?