Scan Details

Salam. Tadi saya scan KK utk 21weeks jantina baby belum npk lagi. Doc cakap patutnya boleh npk dah tadi, tapi baby gerak pulak so tak npk. Nk tanya mommies, agak2 scan details boleh buat week ke berapa ya di klinik swasta?

17 Balas

Usually atas 20 minggu pregnant dah boleh check jantina, kadang² perlukan specialist or sonographer utk scan baru boleh bagi accurate results. So awak dah boleh try scan kat swasta.. saya personally tunggu 24 weeks pregnant baru pergi check, so tak terlalu kecil or besar utk scan. Lepas 30 weeks pun sometimes scan tak clear sbb penuh sgt dlm perut tu

Ikut klinik jgk sis.. Biasa 20w~24w klau betul2 nk scan detail.. Sbb bila bby dh besar, x nmpk sgt dh dalaman dia tu such as jantung or otak dia sbb tulang dgn lemak bdn dia dh makin tebal so susah nk detect. But, ad juga klinik yg boleh scan hingga 26w. Lebih pada tu mmg susah dh nk tgk detail..

Sy dh scan kt swasta 20w,nampak girl.. Tp hri ni kena scan kt kerajaan 29w..tp doc x bgtau jantina, sbb die tgk uri kt bawah😥,, so die sibuk tumpu kt uri tu, sy x tnya la jantina.. Tkot kene marah.. Doc ckp Kene repeat scan lg sampai uri naik...

sy punya gender dh nampak since 17weeks. tapi 22 weeks aritu. dh buat scan details. n mmg confirm juga gender dia.. klau tk nampak or tk jelas tu maybe baby girl kot? sbb sy dr scan kejap je dh nmpk baby boy. huhu

ank pertama lmbat sikit tahu time 20w.. ank no 2 & no3 awal sikit 16w dah nampk. yg no 4 ni lmbt plk tahu. 2 kali check kat kkia die kate x nmpk lg, g swsta time 24w wat detail scan trs dah tahu jantina.

Mse sye scan detail kt swasta.. mse tu kandungan dlm 20w or 21w.. n dh nmpk gender dye... tngk atas baby jgk laa.. ad yg baby yg kepit.. n org ckp.. baby boy lg senang nk nmpk dr baby girl..

Saya buat details scan dkat swasta mse 23w haritu alhamdulillah baby bg kerjasama dia xnk sorok langsung jelas2 tnjuk dkt mumy dgn dady.

sy baru buat td scan baby...baby x mau tunjuk dia tutup..tp doctor cuba jugk n nmpak la jantina baby..baby girl...sy dh 26.2 hari ni

smlm sye bru lps detail scan , 21 weeks 5 hri n baby bgi krjamsma tnjuk burgerr dia 😁😁 .

16 week pun dah boleh start nampak tapi bergantung pada kepakaran doctor dan kerjasama baby..