baby dalam perut xmembesar

Salam, sy 33w sepatutnya bby 2.0kg tp scan besar bby cuma 29w 1.6kg.. doktor syor 36w paksa bersalin kalo bby xmembesar lg. Ibu2 ada tips mcm mna mau besarkan bby? Risau la..

13 Balas

mkn makanan yg bernutrisi..susu hanya ada kalsium..bdn kite de produce kalsium walaupun xminum susu..tp xcukup utk mak & baby..so option lain minum susu..tp cmne plak dgn zat2 yg lain? dlm mase 3mggu lg tu..try amek makanan nutrisi tambahan cth shaklee.. sy mkn vitalea (8 vitamin B yg penting), bcomplex (mengandungi acid folic), ostematrix (kalsium, vitamin D & magnesium)..utk perkembangan otak baby sy mkn omega (kaya dgn dha).. bile mak cukup nutrisi, insya Allah baby akn sihat & tumbesaran yg sebaiknya.. sy bkn nak menakutkan mommies sekelian..tp sy selalu sgt baca cerita cm ni..sedih sgt..mommies kena jd bijak, pilih pemakanan yg bernutrisi..jgn ikutkn sgt alahan cm xde selera dll..kne berkorban ckit..utk anak kite jgk.. #sorryterbebelhuhu