baby dalam perut xmembesar

Salam, sy 33w sepatutnya bby 2.0kg tp scan besar bby cuma 29w 1.6kg.. doktor syor 36w paksa bersalin kalo bby xmembesar lg. Ibu2 ada tips mcm mna mau besarkan bby? Risau la..

13 Balas

mkn makanan yg bernutrisi..susu hanya ada kalsium..bdn kite de produce kalsium walaupun xminum susu..tp xcukup utk mak & baby..so option lain minum susu..tp cmne plak dgn zat2 yg lain? dlm mase 3mggu lg tu..try amek makanan nutrisi tambahan cth shaklee.. sy mkn vitalea (8 vitamin B yg penting), bcomplex (mengandungi acid folic), ostematrix (kalsium, vitamin D & magnesium)..utk perkembangan otak baby sy mkn omega (kaya dgn dha).. bile mak cukup nutrisi, insya Allah baby akn sihat & tumbesaran yg sebaiknya.. sy bkn nak menakutkan mommies sekelian..tp sy selalu sgt baca cerita cm ni..sedih sgt..mommies kena jd bijak, pilih pemakanan yg bernutrisi..jgn ikutkn sgt alahan cm xde selera dll..kne berkorban ckit..utk anak kite jgk.. #sorryterbebelhuhu

Saya lahir kan baby secara induce sbb doctor cakap baby kecik. Ok jeeeee lahir 37week keluar 2.21kg. Skrg dah 1tahun 4 bulan and terlajak aktif and cerdik. Doa yg baik baik je wak. Best part boleh predict bila baby nk kuar dah and boleh jumpe baby cepat cepat. Sye lagi best ikot kan. Doctor x pernah pon cakap baby kecik. Ade follow up dekat hkl masa week 37 tu then terus doctor tahan cakap placenta xde progression. Esok pagi kite induce 😅. Time tu speachless la kejap. Esok nye kol 8.30 pagi jumpe baby dah

hai sis, samala dgn saya ,35w hari tu scan doc ckp 2.337kg doc ckp baby saya kecil ,jadi saya kena bagi masa 2 minggu untuk scan semula klu baby kecil doc sarankan saya bersalin paksa

minum susu sehari 2 kali..sy pun Masa weeks 26 baby x membesar..doc suruh minum susu.. alhamdulillah..baby dah ok..pembesaran dia normal..

saya malam minum susu gn roti...baby sama naik dgn ibu nye..

knp bby tk membesar kena paksa bersalin jgk?

3y ago

x silap sy, baby x membesar sbb x cukup nutrition dari tali pusat dia. worst case blh sebabkan meninggal dlm kandungan. sy dulu pun induce sbb ikutkan baby 37 weeks tp size n berat dia mcm 32-34 weeks je.

Saya mlm2 minum susu enfamama.

Ramai suggest minum susu anmum

bnykkan minum air susu .

try vitamin obimin pluz