32 week scan baby kecil

Hi sy nak tnya ada tak ibu2 hamil yg pernah macam nie.. Tadi doktr scan kata nya bby sy kecil.. Kalau baby masih juga kecil kena refer pergi doktr pakar utk pemantauan.. Sy agak risau... Macam mna nak buat bby tu btmbh besar... Kena mkn apa ya.. Sbb minggu dpn kna scan lagi,harap minggu dpn bby ada besar sikit la... Sbb sy 32 week berat bby baru 1.6kg... Sy risau la...

11 Balas

Sis jangan takut sebab baby berat tak cukup kalau kantung air cukup, sihat, semua okay takyah risau. Dah cukup 37weeks kalau nak keluarkan pun boleh. Saya pun sama. Doctor suggest 37 weeks induce. Tapi check dulu. Bila dah 37 weeks gi check, doctor kata baby okay je and kantung air semua takde masalah, so dia bagi pilihan nak induce or tunggu. Saya pun tunggu je. 39weeks+ saya bersalin. Baby 2.5kg. Memang kcik tapi cukup je sihat. Lepas sebulan x2 dah berat. Hehe kadang2 scan berat tak betul juga.

4y ago

Ohh yeka... Tq sis... Hari tu dah scan doktr pakar kata kantung air ok jg... Tapi harap2 sY bsalin cukup bln la. Risau gak la hehhee...

Iye.. Sy esok 32w... Khmis br g scan tk thu lg bby sy bsr kw tk.... Sbb ritu last 28w 1.1kg tu klinik pkr sbb de cyts tp da hilng... Scan kk plk ukurn prut lebh 3minggu dan bert naik 3.5kg..kne scan bby 1.2kg....skrg 32w tk thu la.. Hrp brt bertmbh.. Minum susu la.

4y ago

Sy baru je scan utk 34 minggu 6hari bby berat 2.2kg... Doktr bg 2 minggu lg nak scan balik.. Lps tu kna bawa barang2 bby sedia kalau berat bby kurang jg kena tahan masuk ward😢😢😢😢

sy pula trlebih berat baby dlm perut,sbb sy suka mnum susu full cream n kuat mkn aiskrim msa 34w dh 3.3kg smpai tpksa jmpa pakar utk pmantauan.. tp sy xde gdm pn.. mngu dpn scan pakar kali ke 2 kalo brtambah berat baby tpksa bsalin induce.. 😅

4y ago

Hehhehe yeka... 😅😅 skg ni bby kecik ke besar ke tetap refer doktr pakar kn.. Smoga kita smua dipermudhkn utk bsalin dan smoga bby sihat2 je amin😘

Sy mse 33w 1.8kg scan kat pkar OnG. After 2 week repeat brat bby da ikot week. Just relax ya, mkn kerap tp dlm kuantiti yg kcil. Skrg 36w da 2.8kg.

4y ago

Ya tu la sis.. Skg pun sy kerap mkn jg.. Sbb risau kn kalau berat bdn bby kurang

saya 36w baby dah 3.3kg. sis makan mcm biasa kalau tak selera makan pasta or oat ke ,folid acid jangan lupa dan minum susu sehari sekali.

4y ago

Mgkin di sbbkn sy kurang mnum susu tu yg berat bdn bby kurang kan.. Ok sis tq for suggestion💕

Saya pon baby kecik. 32w berat baby baru 1.2kg... tp doc tak cakap apa pulak.

4y ago

Ohh yeka. Sy hari tu scan kat klinik doktr ksta bby kecik. So doctr kat klinik suruh refer doctr o&g... Masa jmpa doktr pakar tu... Doktr pakar kata ok je.. Bby mbessr jg

Minum susu sis. Tapi jgn kerap takut gula tinggi 2x sehari dh ckup

Minum susu fresh milk sis..satu cawan sehari..baik for u n bby

4y ago

Ya sis... Sy try mnum susu la hehhee.. Tq for suggest😘😘😘

Minum susu jenis full cream. Confirm baby besar. 2x sehari

Sis cuba bnykkan minum susu .

4y ago

Ya sis sy skg brusha mnum susu cmpur mkn dgn coklat.. Tp coklat mkn sikit jelah...