Beza mengandung baby boy dan baby girl

Salam. Sesiapa yg dah ada sepasang anak atau lebih boleh kongsikan tak pengalaman mommies semua masa mengandung baby boy dan girl? Excited sedikit,tp sy belum buat scan di klinik swasta. Dah berapa kali buat scan di kkia masih tak nampak jantina. Sebelum ni pregnant baby girl 2 org sama je,kali ketiga ni agak lain sedikit dr aspek alahan,penat dsb. Kalau ada masa mommies bole drop komen. Manatahu ada yg sama mcm sy.

15 Balas

Wassalam. My first baby is a boy. Now second pregnancy dah 4 kali scan tunjuk baby girl. Based from my own experience, takde banyak beza pun, lebih kurang je. Cuma masa first pregantkn my son, morning sickness lagi teruk (first trimester kerap muntah, takleh bau tumis2, so jrg masak). Mengandung skrg kali kedua, morning sickness tak teruk. Takde alahan bau n boleh masak2 smpai skrg masuk 33 weeks.. n lagi beza perut lah kot, kalini lebih bulat ke depan n berat 😂😂.. tapi yg penting sama aktif je masa mengandung. Alhamdulillah.. nanti sebelum scan mkn bnda manis/masam. Biar baby aktif gerak

2y ago

tq sis atas tips nya. nanti boleh try kalau nak p scan nanti😁😁

anak pertama dan kedua, girl. alahan sepanjang trimester pertama. trimester kedua hingga bersalin semuanya senang. sakit kejap je, 3 kali teran terus keluar. anak ketiga lelaki, alahan teruk, ekzema dan hb low dari kandungan 5 minggu hingga bersalin. terpaksa ambil cuti tanpa gaji dari kandungan 5 bulan hingga bersalin. sakitnya lebih lama dari bersalinkan girl, berpantang selama 100 hari baru ok. sekarang mengandung boy 35 minggu. alhamdulillah tiada alahan langsung. cuma faktor umur (43 tahun), gdm on diet, anemia dan kurang zat besi. esok, 20.10.22 doktor minta standby bawa beg.

2y ago

kalau sy pula,girl 2 org alahan boleh dikatakan agak teruk pd trimester pertama. masuk 4 bulan baru ok,nak makan dan buat kerja senang je lepas tu. kali ni sy alahan 2 minggu sja,tp sebelum buat urine test sy demam teruk,sakit belakang sampai nangis². lepas 2 minggu sy dah bole makan nasi berpinggan-pinggan dlm sehari. bila buat mgtt,sangkut gdm

Msa prgnent anak ptama boy.. skrg scan doc cakap girl.. mmg ada beza juga lh.. boy perut sya nmpk besar .. badan muka saya mcm berisi.. kuat mkn.. kuat berpeluh..kaki msa 4 bulan sdh bengkak.. cepat penat..GDM sangkut..tendangan bby boy kuat..yg girl skrg ni.. perut bulat cantik.. sya tak nmpk berisi.. Kdg ada morning sickness masa 3-4 bulan.. kaki tak ada bengkak sampai 37 minggu skrg.. tak sangkut GDM..tendangan gigrl sya skrg masa 4 bulan sdh kerap.. tapi dia tida kuat just dia rajin gerak..ini ja kot klau sya klau ingat beza boy n girl..

6x mengandung 4 perempuan 2laki.. dr segi alahan sama je.. 4bulan tak dpt mkn..loose 10kg setiap kali ngandung.. no 4 laki lebih aktif dlm perut ank 123 takde apa2 perbezaan ank no 5 gerakan slow..kandungan bermasalah...dgn pre eclamsia..darah tinggi ..kencing kotor..last2 czer..ank no 6 pun lebih aktif..igtkan boy..rupanya girl.. tak pernah scan jantina semua ank tp parent mimpi setiap kali ngandung.. girl -rantai/gelang boy - cincin

2y ago

same mcm sy...stiap kli mgndung sy akn mmpi baby boy kepala botak.. lpsto mmpi ikan y byk,tgkap ikan... 4org ank lelaki saya semua sy mmpi bnd y same... sy akn mmpi dulu sblm scan... bile da scan,doc ckp bby boy... sy xde la suprise sgt sbb mcm da bolw agak

nak tau gender kena scan je awak. lagi tepat. tapi ada je scan pon kita kena scam. hee. tapi ada tengok dkt tiktok ni dia share kalau xmau kena scam masa scan. https://vt.tiktok.com/ZSRprNLbv/ mcm sy 1st pregnancy xde alahan pape. scan baby boy dan keluar baby boy. 2nd pregnancy skrg 28weeks, xde alahan juga. 4kali scan dh doctor inform baby girl mmg scan nampak gmbr burger sign dan 3 line. due bulan 1 nnti

2y ago

most wc awak. aamiin aamiin yrb❤️. awak pon sama okay, mudah mudahan rezeki awak dpt baby boy. sebab kita xtau rezeki allah nk bg dekat kita. sy tak kisah jantina apa2 yg penting baby cukup sifat, sihat & sempurna dah bersyukur sgt🤲🤲.. semoga urusan kita dipermudahkan..

Saya mula mula pregnant nak masam2 masin2, takboleh masak/bau org masak. Dalam hati confident baby boy. Masuk je trimester kedua dah craving manis2, boleh je masak macam biasa. Back to normal macam tak pregnant. Scan katanya baby girl. Itu pun dia bagi tunjuk sekali je. Then lepas2 tu dia kepit. So ibunya tak berharap pape, beli baju unisex je. Berlapang dada 😃

2y ago

kalau alahan mcm ni sis,sy alami utk dua² baby girl sy. cuma kali ni,kandungan ketiga memang berbeza dr yg sebelumnya. memang kali ni pun sy beli je baju unisex. safety choice😁😁

simple tips before scan (supaya masa scan baby mmg tunjuk & doctor pun bagi jawapan dgn confident hehe). Otw pegi klinik nak scan tu, minum air masam², lemonade kee twister ke as long as masam. nanti masa scan baby aktif, gerak kanan kiri. tak kepit jee so InsyaAllah senang dctr nak cek hehehe. selalu yg cnfrm tak cnfrm ni sbb baby kepit kan.. all the best 🥰

2y ago

tq sis tipsnya. boleh buat nanti masa nak p scan😁😁

sebaiknya mummy scan. mcm saya sebelum buat detail scan saya ada pujuk² sikit bby minta bagi kerjasama. alhamdulillah bila scan mmg dia tgh terkangkang, mmg nampak bby boy. saya xada alahan sgt, xada mengidam, cuma suka mkn benda manis. itu pon sy kurangkan risau GDM. semoga di permudahkan mummy 😘

entah la.. sy 1st pregnantcy. sya bt scan detail je. doc bg tau baby boy. bila g klinik. tu hri ade keputihan, doctor scan baby boy jgk. lps tu g klinik lagi. ade pendarahan sikit. doctor scan baby boy. sya x kesah. syukur alhamdullilah 🤲 rezeki allah bg. sbr penantian selepas keguguran.

2y ago

ya sis. boy atau girl mesti sentiasa bersyukur. walaupun sy tiada sejarah miscarriage sblm ni,sy tetap bersyukur masih lg diberi kepercayaan oleh Allah utk melahirkan zuriat. tak kisah boy or girl,yg penting sihat dan sempurna dah cukup bg sy😊😊

taktaulah puan , haha bagi saya agak susah kan sebab tu semuanya rahsia Allah .. nak scan pun kadang2 tu tak 100% tepat dan nak cakap pasal simptom2 pun kadang tu sesetengah orang ada yang kebetulan dan ada yang tak sama .. haha apa2 pun berdoa je la puan supaya Allah makbulkan doa puan 🤲

2y ago

iyalah semoga Allah makbulkan doa puan .. inshaallah