anak degil

Salam semua, Saya nk bertanya ada tak di kalangan ibu2 kat sini yang anak nya sangat degil dan susah nak tidur.. Even memang time tu anak mengantuk sgt sgt sgt....... mata sampai merah tp bila di ajak tidur, dia still tak nak tidur.. Hal ni terjadi kat saya sekarang ni, sampai kn sy setiap hari sy tinggi kan suara dan marah2 dia.. sampai dia menangis.. bila dia menangis, baru dia tidur.. Sy sebenar nya tak nak marah2, sebab akan bg kesan pada emosi ank.. tp setiap hari ia sgt menguji kesabaran sy bila smpai waktu dia nak tidur ja, sgt susah.. kadang2 tu saya pukul dia jgk (bukan pukul betul2, just agah2 dia), tapi ntah la.. saya penat sgt.. utk pengetahuan semua, anak sy perempuan, baru 10 bulan, tidur dlm buaian.. bila mlm je sy akan angkat dia tidur di tilam sy. so dlm buaian tu,akan ambik masa 40 minit ke 1 jam utk dia betul2 tidur.. dlm jangka masa ni, sekejap dia nak meniarap dlm buaian, sekejap nk turun, sekejap nak naik buaian nk tidur..benda ni berlaku setiap hari sejak umur 8 bulan dan setiap kali time dia nak tidur.. ***sy bukan merungut yaa.. sy nak tau ada tak ibu2 kat sini alami masalah mcm sy.. sy nak tau mcm mana ibu2 handle ank susah tidur.. tq

2 Balas

Anak sy dah berapa kali ubah habit bila time nak tidur. Kdg2 nak kena mandikan dulu segarkan badan. Kdg nak urut2 die dulu. Kdg nak dibelai2. Kdg nak susu dulu. Peel bdk2 gitulah. Kdg sampai ke subuh xnak tidur. Berubah2.. sabar ye sis.. try masa tidur, tutup lampu dan pokpok die..

Waalaikumussalam Anak sya, girl 2thn 8bln..tiap2 ari 2@3pagi Bru dia tido.. Kdg2 sya jaga, ada kala nya sya biar dia tido sendiri..kdg2 suka mengamuk tgh mlm..hehehe..sabar jak la wahai hati ibu...

4y ago

Sama la anak saya... Umo pun same.. bnyak2 kene sabar😂