Perut & kepala baby besar dalam kandungan

Salam semuaa.. aritu scan 35w2d kata doktor perut Dan kepala baby besar dri kandungan..ada siapa2 Tak mcm sy? Baby sihat tak? Risauu sngtt 😭😭

1 Balas

Masa doc scan, doc ada ckp tak saiz kepala tu berapa? Kalau scan tu lebih besar dr usia kandungan sekarang contoh sekarang usia kandungan puan 35w2d tp saiz kepala anak 37w mcm tu, seeloknya puan pegi buat detail scan. Doc akan scan tgk cecair dlm otak mcm mana. Ada sesuatu yg tak normal ke apa. Kalau cecair dlm otak terlalu banyak dipanggil ventriculomegaly, dan saiz kepala dia pun dah berubah (besar), anak puan ada risiko boleh mendapat hydrocephalus. Yg perut pun sama. Dlm detail scan boleh nampak kalau ada yg tak kena. Anak sy pun masa sy pregnant 33w, detect ventriculomegaly tp saiz kepala normal. 37w3d sy bersalin emergency caeser. Buat MRI otak. Anak sy ada brain tumor dan buat surgery buang tumor masa umur 26 hari. 4x buat surgery. Alhamdulillah survive

3y ago

In shaa Allah semuanya baik2. Doa yg baik2. Kadang masa scan lain, dah bersalin, normal je semuanya. Dapatkan opinion dari doc lain jugak kalau perlu