Menyesal

Hi salam semua. Saya nk meluahkan perasaan sy.. Saya sedih sbb susu badan saya dah takde.. Dulu banyak tapi disebabkan kebodohan saya, susu sy dah takde skrg. Sy sengaja stopkan susu badan nak bagi susu formula punya pasal kononnya nk suruh badan bby naik cepat supaya gemok. Tp Allah tak makbulkan permintaan sy sbb dia tahu niat saya.. anak sy tak naik2 pun badan sampai skrg. Kecik je dan kurus wlpun dah 4 bulan. Skrg sy menyesal org sekeliling duk ckp menyusu badan lagi elok sbb anti body anak lagi kuat ☹️☹️☹️ saya menyesal sgt. Ibu2 tahu tak mcm mana nk bagi susu badan ada balik? Mustahil tak? Sy nk anak sy sihat selalu, kesian dia ????

15 Balas

Sis kerapkan bagi anak menyusu badan. Kurangkan slow2 susu FM. Susu badan ni demand vs supply. Kalau ada demand. Ada ransangan melalui hisapan baby atau pam. In sha Allah ada. Dan mind set kena positif. Saya dulu dr anak sy day1 sis. Sampai 40 hari campur susu. Sebab anak tak pandai isap direct. Saya dlm hari bercinta dgn pam. Setiap 2 jam saya pam. Tu pun tak cukup terpaksa topap FM. Bila anak sy pandai hisap direct. Sy terus terus stop FM walaupun susu anak sy minum masa tu enfalac ada separuh lagi. Hati ni nekad betul. Sampai harini anak sy masih fully bf. Anak nak masuk 7 bulan. Berat anak ok. 8 kg dah. Jangan give up sis. Boleh join group happy breastfeeding malaysia kat fb untuk pelbagai info berkaitan penyusuan ibu.

anak sya 3 org fully bf , kcik jugak bdn .. lebih2 yg no 3 , 2 tahun tpi 8kg jer .. sbb dia lahir kcik jugak .. semua keluarga sya kcik2 jer bdn sma dgn suami .. septtnya dri lahir lagi anak kena bf dulu .. bru kita decide nak beri susu fm .. x blh nak direct fm .. kalau nak ada susu bdn balik , kena cuba pam2 selalu .. try mnum susu kambing .. ikhtiar mana yg blh .. lebih penting , x blh nak stress .. mkin stress mkin laa air susu tu x nak keluar .. betolkan balik niat tu , nak anak sihat .. in shaa Allah , Allah tlg 😊

Rasanya dekat farmasi pon ade jual. Ni pengalaman anak saudara sy seorang lulusan bidang farmasi yg cerita, & dia bekerja di farmasi swasta. Dia kata ade je sorang kakak ni, ambik baby angkat sejak dari kecik baru lahir. & dia ingin menyusukan baby tu. Pegawai farmasi tu bagi dia ubat untuk hasilkan susu. Mungkin ubat hormon. Alhamdulillah dia dapat menyusukan baby tu. Sy tak sure la ubat apa. Wallahualam.

Perkara dah berlaku buat apa lagi nak sesali, fokus ke masa hadapan.Ank yg minum susu formula,tak naik berat bdn,susu tu tdk berapa sesuai dgn tubuhbdn ank.Sis tgk brpa kali dia menyusu dlm shari,aktif ke tdk.Lagipun tgk genetik klga juga, klu mak slim,bapa slim mustahil ank bsr mcm gajah mestilah ank pun slim. utk dpt susu yg da stop tu mmg ssh, jumpa dgn doktor utk minta nsht

jangan bersedih. benda dah jadi. jangan stress dan pedulikan apa orang nak kata. saya anak dua boys fully bf. ok saja. tupun orang dok kata juga. mulut org tak boleh nak tutup sis, kita yang kena pekak kan diri. try makan and try back untuk adakan susu. or try tanya dokter untuk pil tambah susu... dlm masa sama pelan2 cari susu fm yg serasi dgn anak..

Bykkn minum.air suam..kmdian sis blh g klnik pakar wanita bgtw doc nk consult tuk susu bdn..nti dia akn bg pil tuk sis mkn..restart back..sbb dlu doc pakar bgtw sy klu plan nk susukn ank smpai 2 taun jika susu dh stat xmeriah blh g klnik consult.tuk adakan susu bdn.. mg d pmudahkn segalanya..aamiin

sis cuba la mnum supplement mamariam atau obm utk adakan susu semula dan lg satu sis boleh cuba tanyakan pada doc untuk dapatkan cara atau mngkin ade ubat yg boleh adakan susu semula...sbb ibu yg x mngandung pun boleh ade susu badan dgn ubat dari doc

Cuba makan makanan yg membolehkan susu ibu bertambah banyak..habatusauda..kurma.. Susu..ibu pun x boleh stress..nnt penghasilan susu terbantut..

Boleh puan. InsyaAllah dengan kuasa Allah. Cuba skin to skin dgn ank. Yakin dengan kuasa Allah. Sebab baby bru 4 bulan..

Sis try la milk booster ape2.. InshaAllah, doa byk2 sis. Klau sis berkehendak demi anak, InshaAllah mudah2an Allah makbulkan😊