SCAN BABY 6Week Today

salam semua , saya nak tanya . hari saya masuk 6weeks kalau ikut tarikh fisrt last period saya . Bila saya boleh pergi scan baby yee ? saya risau jugak kalau lambat2 sangat .. mintak pandangan semuaa 😁

7 Balas

Kalau ni first baby awk sy suggest utk awk g klinik utk buat confirmation pregnancy & tgk baby awk tu ada dlm rahim ke luar rahim. Yg ada kat luar rahim tu yg kita taknak. Semoga baby sis menempel di tmpt yg betul tp dlm 6w ni if nasib baik blh dgr terus heartbeat baby sbb ada org dlm 6w baby dia dh ada heartbeat cuma biasanya 8w ke atas baru ramai yg nmpk baby dia ada heartbeat termasuk lh sy. hihi. Skrg terpulang pd sis utk buat keputusan 😊

kalau scan sekarang boleh nampak kantung. bernasib baik nampak baby. tapi kalau tak nak susah hati better scan masa usia kehamilan awak masok 8@9w dan ke atas. time ni dah boleh nampak baby dan heartbeat klip2. selagi xde spotting/bleeding atau sakit perut terlampau inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. jangan lupa consume asid folic sehingga lah awak buka buku pink nnt😊

pengalaman saya, scan 6weeks nampak kantung je, doktor suruh dtg lagi 2minggu utk repeat scan. 2kali keluar duit 😆 2nd pregnancy, saya tnggu sampai 8w terus baru pi klinik. ada pro & cons, scan awal sekurang2nya kita tahu kandungan dlm rahim atau luar rahim, penting ni.

Wslm…tahniah sis! 🥰 better scan 8 weeks ke atas utk tengok heart beat baby..pastu jgn lupa call KK/KD utk appointment buka buku pink sblm 10 weeks. Lg awal buka lg bagus bole pantau baby dan ibu.

5mo ago

terima kasih bantu 👍🏼😁

bley je nk scan skg.. sye pun scan mse 6 weeks kt swasta.. nmpk kantung n janin tp heartbeat x de lg.. ble da 8 weeks + bru dgr heartbeat..

5mo ago

terima kasih bantu 😁

8 weeks dh boleh pergi scan, sis.. awal2 ni biasa x nmpk lgi..

boleh je nak scan