TOLONG BAGI CADANGAN SEBAB SAYA STRESS SETIAP KALI MEMIKIRKAN MASALAH INI

salam semua, saya nak minta pendapat.. Saya sekarang masih bercuti bersalin dan akan mula bekerja lebih kurang lagi sebulan..ikutkan hati saya nak berhenti kerja dan jaga sendiri anak tapi memikirkan ekonomi keluarga yang tak mengizinkan saya berhenti.. Ini adalah anak first kami dan cucu sulung belah suami saya.. Mak mentua ada pernah cakap nak tolong jagakan baby tapi saya kesian dengan mak mentua saya sebab mesti dia penat nak jagakan anak dengan uruskan meniaga pagi nasi lemak dan kuih muih.. Dan adik beradik belah suami saya semua telah bekerja dan hanya tinggal adik bongsu berumur 14tahun yg masih bersekolah petang.. Ikutkan plan mak mentua saya,dia akan jagakan baby dan tinggal kan baby dengan adik bongsu sementara dia membeli barang2 untuk berniaga pada waktu dalam pukul 10pagi smpi 12 tengahari.. Sekarang ni saya tak yakin adik PEREMPUAN bongsu suami saya ni akan jaga elok2 baby sebab perwatakan dia tersangat laa mengada-ngada dan kebudak-budakan walaupun umur dah 14tahun mungkin sebab anak bongsu .. Saya pernah nampak dia bersin dan batuk depan muka anak semasa saya berpantang dirumah mentua..dan saya pernah nampak adik bongsu bagi susu dekat baby dengan sebelah tangan dalam keadaan baby masih berbaring ditilam dan sebelah tangan lagi main fon tanpa melihat samada susu tu tumpah atau baby tersedak..saya betul2 tak yakin yang adik bongsu suami saya akan jaga baby elok2.. Lagi 1, mentua saya ada bela kucing lebih kurang 4 5 ekor yang di kutip dan tak pernah langsung hantar kucing utk di vaksin.. Jadi kawasan rumah mentua saya agak tidak bersih bagi pandangan saya.. Apa patut saya buat? Saya sangat2 stress memikirkan bila kena tinggalkan baby dekat mentua,sebab saya tersangat tak yakin dengan adik ipar bongsu dan keadaan rumah mentua yg akan kotor bagi pandangan saya..#pleasehelp #firstbaby

17 Balas

14 tahun usia yg masih sgt muda, tk sepatutnya diharap jaga baby sorg2, wlwpun hanya dr jam 10-12pm. Mcm2 boleh terjadi mahupun dlm jangka masa 5 min. Tk adil utk awak & mertua hrap kn adik ipar tu sbb dia mmg diusia tk layak jaga baby lg, tambahan dia anak bongsu dan tkda adik, xpernah mengasuh. Jd wajar klu dia xdpt nk jaga yg mcm kita hrap kn 😅 klu awak berhenti kerja, mungkin boleh cari alternatif lain utk cari income. Klu tnggl jauh dr MIL, buat kuih muih jgk ke jual pagi2 letak di gerai, nasik lemak. Buat jualan online ke. Dpt topap2 pampers anak, susu anak pun xpe dh.