Emosional support dari mommies lain

Saya cuma nk luahkan, saya anak nombor 3 dr 4 org adik beradik. Ya saya rebel, kurang ajar. Skrg saya tgh pregnt 38 weeks. Suami ajak bersalin rumah mak saya sendiri. Saya tak nak pada mulanya, tapi disebabkan keadaan. Saya terpaksa. Adik beradik saya semua tak suka saya, sebab saya kurang ajar. Dorg akan palau saya bila saya balik rumah mak, hanya mak ayah dan adik bongsu je akan lyan saya. Adik bongsu pn kekdg palau jgk based on mood dia. Baru² nie bila saya buat hal yg mereka x suka, mesti dorg akan ugut 'Kau tu nak bersalin, jgn sampai kiteorg buat x tau kau nk bersalin, kau tu bnyk dosa, x reti nk minta maaf sbb bnyk mnyusahkan kiteorg?' kdg² mak saya pn lontarkan kata² yg sama. Bukan x pernah minta maaf, dah pernah minta maaf. Dan jawapan dorg 'aku x tau nak maafkan kau ke x,'...

1 Balas

kekdg kn, kite rse seronok bile dpt rebel, knon hebat sgt masa tu. tapi kite lupa masa akan dtg benda tu akan bagi kesan utk kite. nak2 lagi bile kite mengandung ni, lagi lah kena jaga tingkah laku, jaga kata2. jgn sampai kena sumpah dgn ahli keluarga, nak2 lagi dgn mak sendiri sis. mintak je maaf hari2. sblm nk masuk tido tu mntk maaf. nak2 lagi dgn mak awk. walaupun syurga awk bukan dkt mak awk lagi, tapii die tetap mak awk, doa seorang mak tu makbul sis. jgn sampai mak kite ni doa yg x baik waktu nak bersalin nnti. awk tu wktu2 nk penghujung pregnancy ni jgn lah nak rebel lagii, bwk2 lah bersabar. ye semua benda xkn dpt puas kan hati awk. tapii ingt, ape awk buat hari ni dkt fmly awk, boleh berbalik semula dkt awk suatu hari nanti. dan awk pon perlukan fmly awk kn, nk jaga awk masa time pantang ni. buang2 lah perangai nak rebel tu. x bagus pon utk diri sendiri. menyusahkan lagi nnti ade.

1y ago

thank you awak atas nasihat tu.. saya try berubah..