Mitos orang lama

Salam semua, nak minta pendapat, di awal kandungan saya, sy pernah memandu pada waktu senja, dan tak sengaja terlanggar seekor monyet... Kemalangan tu memang xdapat nak dielakan kerana jalan bertentangan saya juga ada kereta.. Jadi kat sini saya nak tanya betul ke mitos/pantang larang orang lama, bayi akan terkenan binatang yang dilanggar tu... Benda ni sangat mngganggu fikiran sy..

25 Balas

Tak ada apa laa sis. Pantang orang lama tu kadang² kita rasa betul, tu semua kebetulan je. Benda tu semua dengan izin Allah. Dah ajal monyet tu nak mati bila sis lalu. Kebetulan pula sis mengandung. Sy sendiri ada je bunuh binatang masa pregnant. Tapi, bertujuan laa. Bukan saja² bunuh. Kalau binatang berbisa, kita sorang dok rumah. Takkan nak biar je. Mesti kena ada tindakan at least boleh jauhkan kita dari bahaya. Tapi, kalau memancing, seksa binatang, langgar secara sengaja tu mesti ada kifarahnya. Doalah pada Allah.

Salam sis, saya pun pernah langgar anak kucing. Nak p keja, ank kucing tu da bawa keta n husband da tlg halau smua ank kucing. Tpi masa gerak keta tdengar plak suara kucing n trus bhenti, husband tgk da ank kucing mati plak mgkn dia naik atas tayar kot masa husband halau tu yg smpai x prsan. Insya allah, xda pe sis sbb kita pun bknY sengaja. Alhamdulillah, ank skrg da 2 thun n sihat dri segi fizikal & mental. Rajin kan baca surah yusuf, smga ank cantik fizikal n mentalY. Sama jg dgn surah2 utk org mengandung

macam saya . rumah mentua atas bukit . belakang rumah pokok getah dan hutan . faham2 la mesti banyak binatang . pernah ada ular suami yang bunuh dan saya cerita dekat ibu saya . ibu saya kata time tengah mengandung ni mintak suami hati2 . jangan memancing , jangan bunuh binatang . lagi2 ular . takot tu jelmaan katanya . terus saya jadi risau bila terkenang suami pernah bunuh . lepastu ada lipan dalam bilik pon suami yang bunuh . saya asyik fikir dan risau 😭

4y ago

Jangan risau .. kita berserah je kepada Allah. Family saya xde lah nak halang2 camtu sgt.. yg penting kita jgn aniaya binatang dengan sengaja. Kalau binatang berbisa dekat ngan kita kne lah bunuh, kan bahaya untuk kita jugak. Pasal memancing tu pun xde ape pun.. yg penting jgn sembarangan, mcm ambik benda yg xsepatutnya, buang sampah rata2, kencing merata, mancing time senja2 tu yg xboleh lah. Awal2 saya pregnant husband selalu gi mancing ngan sepupu, family pun xde nak ckp xleh mancing ke apa. Cuma kita kne lah jaga adab, sbb makhluk ghaib ni ada .. balik umah husband bawak ikan sedap dibakar🤣

Sya pn bru lepas "bunuh" labah labah yg berbisa kt rumah sis. Tpi sya spray je tak pkul. sya terpksa sbb ank sy 4 tahun hmpir nk pegang spider tu. Kita serah je kt Tuhan sis sbb kita terpksa dan tak sngaja kn. Mcm suami sya kerja pun kuat ketuk2 barang smua which mitos ckp xbaik kn.. tpi apa blh buat dh tu pkerjaan suami..cuma org kata kalau tpksa buat diam je jgn ckp apa2 kt org mcm jiran2 atau trdekat.. apa pun smua tu mitos kn.

Fikir baik2 sis..Mudah2an kte ok n anak ok..Jgn terlalu fikir hal tu..Mcm suami sye terlnggar tnpa sgaja msa sye mngadung yg Ank babi..Tpi sye xrisau pon sb ade yg ckp suami isteri kne berpntg jgn seksa atau bunuh binatang..Tpi xsgaja xpe..Lgpon hrap xade ape2..alhamdulilah okey smua..Xade pon terkenan k ape..Sis jgn fikir sgt sb xsngaja bukan sis sngaja langgar..

5y ago

Smua tawakl n fikir positif..In sha Allah xade ape2 sb bkn sis sgja..Yg berknan nie sgaja tpi kne tgk jga niat kte...Mcm sye preggy prtma tu slh bunuh lipas mcm tu sb kes bnyk sgt dtg terpkse tpi fikir n niat kpadaNya...

Jangan fikir sangat sis...sis terlangar bukan senggaja langar...orang tua2 selalu ckp macam tu kn.. Tapi kite tk payah lh percaya sangat.. Buat susah hati..serah je pada Allah insyaallah tk ade ape2..kalau sis senggaja langar tu yg salah sbb sekse binatang tu mungkin akan jadi ape2 dekat baby...doa yg elok2 ye sis.. Jangan fikir2 kn sangat..

fikir positif dan banyakkan doa sis...mak dan mertua hanya pesan jgn bunuh binatang tanpa sebab..mcm saje2 nak pukul kucing, saje2 nak aniaya binatang..mcm saya hari tu terbunuh lipan..binatang berbisa..mak ckp binatang berbisa dan bahaya x pe..sebab boleh mudarat pada kita pulak..

Doa yg baik3 sis.. bkn sengaja kn.. laen la klu sis sengaja gelakkn binatang tue ke.. memg jd la sis.. jiran sy dlu ade.. tp dye sbb dye gelakkn binatang tue.. ank dye dua2 kenan binatang tue.. tp da meninggal ank dye mse umor belas2..

Takde pape inshaAllah.. awak xsengaja xpe. Yg penting kita jangan dera haiwan dengan sengaja... takya caye mitos2 nii .. kita berserah kepada Allah je.. yg penting jaga kesihatan baik2 . Kalau org ckp mcm2 iyekan aje..

Awak pun tulis mitos, jadi awak pun paham mitos itu apa. Saya pun phm rasa susah ati awak tuh Sbb mase sy pregnant I forbid my hubby from fishing. Mitos tp ntahla Jgn isaula Xde pape. Biasa jer