Just Mom

Salam saya nak tanya haritu saya geram dengan seorang misi nii , saya tanya dia dengan elok , saya kata keputihan saya macam berwarna kuning sedikit , tak gatal ? Then dia cakap "Kuman gbs bley sebabkan mata anak dapat buta" haritu dia kata saya kalo tak makan ubat acid folid anak saya boleh jadi tulang belakang cacat ? Actualy ples bagi pengajaran sat kat saya ? Rasa geram pon ada bila misi tuh dok cakap kat anak dalam kandungan saya macam to ? ????

13 Balas

Kuman gbs tu boleh disahkan hanya dgn ambil sample mucus kt dlm vagina. Xleh simply bila kata ada keputihan kuning2 adalah kuman gbs. Kdg2 keputihan kuning2 mgkin ada kuman/infection..tp mgkin takde gbs sbb awk pun tak de rse gatal2. Harapnya tak da lah. Cuci bersih2 trutama lepas bersama dan lap kering2 utk kurgkan infection. Kalau msih berlarutan, jumpa doc terus utk ambil ubat antibiotik Mengenai folic acid, mmg membantu pembentukan bayi drpd dlm kandungan lgi utk mngurangkan risiko kecacatan. Salah satu cacat nya adalah tulang belakang x terbentuk dgn sempurna dan lain2. Yg ni awk boleh check bila buat detail scan semasa kandungan 20w dan ke atas. Mkn je folic acid dan kurgkan makan makanan yg kurang khasiat. Utk kebaikan ibu dan anak jgk. Kalau rse x selesa dgn nurse tu sbb kita mngandung kann.. Mmg sensitif.. Jdi, Utk apa2 kes mcm keputihan ke.. Nasihat tambahan ke.. Better g check kt klinik swasta.

5y ago

Tula sis , walaupon dia penat berkerja or ada masalah apa² , actually dia kena cakap elokk² bkn main lepas 😭

Misi tu bagitau yg benar Sis. Mgkin nada Misi berbahasa perubatan krg sedap didengar Ibu mengandung sy akui sy pun pernah sentap dgn Misi tp be positive. Sy pun mengalami keputihan yg teruk masa pregnant kena kurangkan makan nasi, makanan yg manis n minum air putih banyak. Acid folic tuk pastikan janin dpt zat n khasiat secukupnya dari apa yg Ibu makan bagi pertumbuhan n perkembangan janin. Acid folic bertujuan mengelakkan 'Spina Bifida' iaitu elak defect/kecacatan pada tlg belakang janin. Oh ya Sis, Doktor bagi sy insert antibiotic & pencuci Vagina--Nizoral-- alhamdulillah sgt membantu.

Sabar sis sy lagi teruk bila docter cakap 'anak puan ni memang tak lama g gugur' . . . Sekali pendarahan datang dr ketumbuhan bkn dr baby. .masa scan baby ok jak. . Huhuhuhu sabar jak. . . Tuhan lebih maha mengetahui.

5y ago

Huhuhuhuhuhu

Ya Allah... 😅 apa masalah misi tu?? Helok sound ja sekali, orang tanya elok2 dah kenapa jawab macam tu. Cakap tu satu doa. tau la stress kerja, tapi perasaan patient pun kena jaga. Tambah pregnant, mudah sentap kot.

5y ago

Misi tuhh memang mulut puaka sikitt , style pon macam ranggi² jaa 😤

Sabar sis. Tp mmg penting makan asid folic. Salah satunya mengurangkan baby lahir x cukup sifat. Pasal kuman GBS tu pun memang ada betulnya. Sebab tu kena inform nurse supaya nt bersalin on antibiotik

Alhamdulillah misi n doktor tmpat sy ok sgt..siap boleh bgurau lagi.saba ye dear.adoiii mulut misi pun lasernya..kami mngandung mmg sensitif.jwb baik2 sudah lah..tc dear..jgn marah sgt nt naik pulak bp😥

5y ago

Kan dear.take care tau...

Jenis ape misi tu cakap begitu. Org cakap benda baik2 baru lahir anak baik. Memang foloc acid penting untuk pertumbuhan baby tapi tak payah benda x elok. Baca statement pun geram dengan misi.

dpt misi yg mulut laser mmg geram. Kat klinik dkt rumah sy misi byk baik baik. tetiba ada 1 misi ni nauzubillah mulut laser betul. Benda boleh ckp baik2 pun nak diperli perli nya kita. Ish geram.

5y ago

Sama laa misi sini , semua baik² dia sorang mulot macam eeeee geram nyaaa , kita ibu ngandung rasa sensetif dia kata lagutu ? Sbb dia mcm dok doa plk anak dalam kandungan saya jd mcm tuhh

Asid folik kalau xmakan mmg boleh menyebabkan spina bifida sis. Asid folik semua vitamin utk baby ada sis 😊 kalau rasa misi ni xfriendly,cube bertanya kepada doktor kalau jmpe doktor 👍

5y ago

Owh mknanya cukup mkn zincofer 1 biji sehari ok da kn.. xperlu vitamin tmbhan lain dah kn

Misi memang selalu mulut boleh tahan, maybe banyak sgt patient dia stress kot..tapi apa dia cakap tu betol sis..jgn ambik hati sgt..tahan aje telinga..😉