Uri menutup laluan rahim

Salam.. saya mengandung anak pertama, sudah masuk 32mggu. Saya mempunyai masalah uri menutup laluan rahim ( Placenta Previa Type 2 major). Mula mula detect 28weeks placenta kat bawah, tapi x menutup semua. then scan kat pakar 31weeks(isnin) tu dah tutup semua.. ☹️ saya tiada alami bleeding tapi harini masuk 32weeks saya rasa makin susah begerak, bila bangun daripada katil ke tandas rasa atas rahim dan rahim sangat sakit. Doctor pakar cakap dia akan akan cek semula uri 34weeks (16.12.19) then akan warded kat hospital sehinggalah 38weeks.. Saya down sangat sbb kerja banyak lagi kat office, unexpected semua ni jadi mcm ni sebab first baby? Saya rasa takut, xda mood.. Doc cakap kandungan saya risiko tinggi dan kena czer utk keluarkan baby.. And czer pun kena awal daripada tarikh due date iaitu 26/1/2020. Ada tips? Ada cara lain x utk naikkan uri? Saya sudah try sujud lama2. Doc ada cakap persen utk uri naik tu memang tipis, sebab dah tutup semua..

Uri menutup laluan rahim
30 Balas

Sama la sis macam sy..29week doc scan uri kat pintu laluan lepastu doc suruh sy minum air 2 botol nak bagi tolak uri ke atas tp lagi uri tu tutup habis lalauan....so doc suruh dtg lg 2 minggu...adoiii

5y ago

Khamis ni scan balik...kat ari2 kdg2 sakit...nk berjalan pn cepat penat...

sy pn kna kes cmni.. 28 weeks uri kt bwh..ma sy ckp time ni bnykkn brckp ngn bby biar dia pusing naik ats n kita gosok pusing2 cmtu kt kt prut.. time 30 weeks sy scan balik dh naik dh uri

Saya dulu sujud lama² and kaki naikkan kat dinding ..sambil² tu pujuk jugak baby.. Repeat scan untk last check kdudukan uri 34 weeks tp masa 31 weeks alhamdulillah doc ckp uri saya dh naik..

5y ago

Saya dah scan sis last week. Uri tu masih kat bawah n masih tutup. Dah try sujud lama lama. Xapala

Jangan stres sangat mama takbaik utk mama dan baby. Keadaan terpaksa kita ikut ja apa doc ckp yg penting mama dan baby selamat. Sy pun czer juga 😊 jadi jangan risau sangat ya mama

5y ago

Tqqq sis😘😘😘

Semoga dipermudahkan urusan sis... Kalau blh mntak surat dktor & bg kt bos. Sng dia taw kita ada mslh... Kerja2 pun dia blh plan awal2 utk pass dkt org lain. Jgn pksa diri sis..

5y ago

InnshaAllah😘 Tq sis

Saya masa mengandung dulu banyak jugak problem...mama saya selalu pesan berbual dengan anak katt dalam perut anak boleh dengar mintak sihat mintak dipermudahkan

Sye pun bkerja so sye pham stres nye mcm mana. Dah la stress keje dgn mslah uri lagi.. sokongan suami mmg kena ada saat cmni.. smoga dipermudahkn urusan ye sis💪🏼

5y ago

Terima kasih sis. Betul sgt.. lain mcm stress dia kat kerja, stress memikirkan nasib utk stay d hospital.. aduhhh ya Allah

Saya skarang ditahan sehingga dpt tarikh tetap untuk buat czer sbb pp type 3 dari sebelum ni pp type 4. Doakan juga saya dipermudahkan urusan

5y ago

Dah 35 minggu

sis cba tnggikan bantal dkat pnggung..sblum tu baca surah yunus 3x dgn niat dlm ati mnta permudahkan..inshaAllah ..xslh kta ikhtiar kan

5y ago

ok sis..sesama..klau xpun tdok blah knan atau kiri.. dlm msa yg sma yela doa bnyk2..smoga d permudahkan..

sy ank 1st emergency czer prem 1.66kg, skrg dah 4thn berat 20kg, alhamdulillah xde pape la..doa yg baik² je..jgn fkirkan sgt

5y ago

in shaa allah, semuanya selamat