Uri menutup laluan rahim

Salam.. saya mengandung anak pertama, sudah masuk 32mggu. Saya mempunyai masalah uri menutup laluan rahim ( Placenta Previa Type 2 major). Mula mula detect 28weeks placenta kat bawah, tapi x menutup semua. then scan kat pakar 31weeks(isnin) tu dah tutup semua.. ☹️ saya tiada alami bleeding tapi harini masuk 32weeks saya rasa makin susah begerak, bila bangun daripada katil ke tandas rasa atas rahim dan rahim sangat sakit. Doctor pakar cakap dia akan akan cek semula uri 34weeks (16.12.19) then akan warded kat hospital sehinggalah 38weeks.. Saya down sangat sbb kerja banyak lagi kat office, unexpected semua ni jadi mcm ni sebab first baby? Saya rasa takut, xda mood.. Doc cakap kandungan saya risiko tinggi dan kena czer utk keluarkan baby.. And czer pun kena awal daripada tarikh due date iaitu 26/1/2020. Ada tips? Ada cara lain x utk naikkan uri? Saya sudah try sujud lama2. Doc ada cakap persen utk uri naik tu memang tipis, sebab dah tutup semua..

Uri menutup laluan rahim
30 Balas

Saya xde tips. Tp saya pernah alami mcm yg sis alami ni. Dah cuba mcm2, siap jumpa ustaz lagi. Parents pergi tunaikan haji masa tu pun bantu doakan saya. Tp aturan Allah mmg keadaan xbyk perubahan. Walau mcm mana pun, saya terima dan positif je spjg masa. Saya warded msa 32weeks sbb spotting and czer masa 38weeks. Total 46hari duduk hospital (tmasuk 3hari selepas czer). Kalau PP case mmg kna warded start dr 34weeks sbb risiko heavy bleeding. Kalau heavy bleed takot xsempat sampai hosp dan mbahayakan both mummy n baby. Ape pun sis positif je ye. Jgn angkat berat2 n jgn byk bgerak.. In Shaa Allah semua ok. Lgpun ade baiknya juga warded sbb kita lebih byk masa dgn baby. Hehe. Dont worry ye sis. P/s : Skrg baby saya dah 2bulan+ pun dan both munmy n baby sihat je. #babyplacentaprevia

5y ago

Alhamdulillah, glad to help wpon sekadar mampu bg semangat. Semoga semua ibu2 yg alami keadaan yg sama dipermudahkan urusan & selamat semuanya In Shaa Allah

Sblom ni sma mcm sy.. 28weeks uri kat bawah..n doc ckp kmngkinan klau next Scan Uri masih Xnaik...mngkin Sy bersalin awal sblom due.n bersalin Secara Czer...mmng stress jgk time tu..mcm2 fkir.risau...n then tmbh plak jaUh dari Suami...tp alhamdulillah..sy buat senaman Ringan..cra2 biar bby pusing n uri naik..time tu kepala bby pon xpsing kt bawah..so sy cba bersenam.n stiap kli solat sy sujud lama gk..n slalu borak dgn bby..alhamdulillah..uri dah naik kt atas.n bby now dah mula masuk pinggul.

5y ago

Syoknya sis☺️☺️ Saya dah scan last week uri tu masih tutup laluan juga😟

Saya placenta previa type 4. Haritu checkup supposedly kena warded. Tapi doc cakap takde bleeding so takyah warded tapi every week jumpa doc sampak bersalin. Skrg dh 33weeks. Skrg hbskn mc and cuti je Alhamdulillah dh explain kat boss and kwn kwn so harap dorg faham la 😅 Haritu ada inject Dexa utk matangkan paru paru baby incase lahir awal dari due date. Skrg tawakkal jangan ada bleeding sampai lah bersalin. Mmg berjaga sungguh sungguh. Doakan saya ye, mummie 🥰

5y ago

Doc ada ckp if takde masalah perut mengeras, takde gdm, hb semua okay dan anything bahaya then shud be ok. Kena bedrest je kat rumah but takboleh angkat brg berat even sehelai kain basah. So far Alhamdulillah saya jaga betul, insyaallah dapat bersalin bila baby dh full term. Mmg tak pergi mana or jalan jauh. Kerja rumah semua suami buat. If ddk rumah pn bukan ddk sorg. Atleast ada orang teman so if anything happen terus ke hosp. Jgn lewatkan. Take care ye mummies 🥰 ddk ward or tak ddk ward pun, asalkan jaga kandungan kite jaga diri kite ✌🏻

Sis... Sis pkir mcm ni tau... Allah syg kat sis... Nk bg rehat dr stress buat kje opis byk... So dia bg warded awl bia blh rehat.. N doc blh slalu pantau bila kat spital... Lps tu sis pkir blk. Allah atur mcm ni pd ank ptama... Patut sis syukur sbb xyah pening pkir tggl ank yg lain kat umah kalau ni kandungan yg ke2,3,4,5,6 mcm tu... Cantiknya aturan Dia utk awk sis.. Sis byk2 doakan sis n bby selamat n sihat2 je ok.... Jgn stress ok

5y ago

Alhamdulillah..semoga sentiasa dlm lindungan Allah.. 🌹🌹🌹

Saya pun ada pengalaman uri d bawah sis. Dari 28 weeks - 35 weeks kluar masuk hosp. Ada 2 kali bleeding tp xbyk la. Dlm tempoh tu uri saya turun naik, kejap type 1,type 2 n type 3. Last scan masa 35 weeks pakar ckp uri dah naik sepenuhnya. Saya punya tips, bedrest saja. Sbb sbelum ni saya buat senaman L dan sujud x berkesan.

Ada hikmah knp sis di uji macam tu. Pikir positif ya. Kerja tu bia sampai bila bila x kan siap.. Jgn stress stress. Pikir anak dalam perut. Sis masuk wad dan rehat ya.. Bia la kerja tu menimbun pon bukan kita saja saja tak nak buat kerja. Lagi pon ada surat hospital kan so bos tak boleh cakap apa apa 😊

5y ago

Ya betul. Bersangka baik dengan allah. 😘

Saya pernah alami during 1st pregnancy.. Saya sujud lama2 sambil usap perut, pujuk baby bg uri dlm kedudukan yg btol,tido tggikan bahagian kaki n byak berdoa.. Alhamdulillah semua kmbali normal dgn izinNYa. Semoga urusan sis dipermudahkan.

sis, kerja tu lepas berpantang kita boleh update balik...sekarang ini yang penting sis dan baby sis okey...rehatlah dulu dari pikir pasal kerja tu, sis tumpuhkan perhatian sis untuk baby dulu....jangan stress2, in shaa allah semuanya akan okey....sabar ya sis

5y ago

banyakkan zikir....inshaallah tenang

Sy pon baby placenta previa type 4. Skrg warded dah 11 hari dan kena tnggu sampai tarikh operation insyaallah prtghn bulan December. Tak ada cara lain selain doa dan positive ja sis. Redha dan minta Allah permudahkan urusan kita. 😊

5y ago

Saya pn pp type 4. Selasa ni ke hosp utk scan check. Kalau rehat kt rumah je boleh tak or mmg kena masuk hospital ye? Saya nervous. Due date 23.01.2020

Sy dulu pon Mase baby 1st.. mak sy suruh duduk kat ombak pantai tuh.. Allahu alam .. tapi uri sy Mase scan finals naik... Semua bergantung pada Allah niat doa minta yang baik2.. sis jgn stress x elok ...