BILA BOLEH SCAN?

Salam. Saya baru first time. Semalam cek upt 2 calit. Tapi ni baru beli clearblue sbb nak confirm kan betul2. Cuma saya ada mesej klinik swasta, dia kata kena tunggu 8 bulan baru boleh scan. Ada baca org kata kalau klinik kerajaan kena tunggu 10-14 minggu. Betul ke x boleh scan awal? Sebab saya risau selalu sakit belah kiri perut. Biasa ke awal2 hamil macam tu mommies?

10 Balas

sy buka buki dkt swasta masa 11 mgu dia terima sbb time tu berbaloi nak scan , hehe and sakit tu normal kot awak . Sy pun alami mende yg sama masa awal2 pregnant hri tu . Sy tny doc , dia ckp perkmbangan baby mcm tu la secara ringkas , nak terang terms doc x pandai 🤣 btw tahniah awak !

saya rasa minggu ke 8 sis..saya pi klinik swasta sebab demam..then doktor expect saya pregnant dia suruh buat test upt..test2 dpt tahu dah minggu ke 4...then dia kata dtg balik minggu ke 8 utk scan...minggu ke 10 ke atas boleh pi kerajaan utk bukak buku pink

3y ago

oh haha ok3 nanti kena tny lah

Mungkin 8minggu sis. swasta kalau scan 5-6minggu akan nampak kantung shj, 8minggu keatas baru nampak baby dan jantung. kalau kerajaan ,sy kk dekat kelantan 12minggu baru dia scan dan buka buku. bergantung kepada tempat

3y ago

aah nak tulis 8 minggu, jadi 8 bulan pulak haha...oh ikut tmpt ye. baik2 kena sabar lah ni

awal2 hamil biasa sakit perut. sy pun sakit perut juga selagi takde bleeding,Insya Allah semua ok. boleh je sis gi klinik swasta lain scan utk confirm pregnancy,then ambil acid folic dan susu

3y ago

yeke. ok. risau juga tu. baik insyaAllah. JazakAllahu khairan sis atas perkongsian

Swasta 8 minggu boleh scan dah. Kalau awal sgt nti tak nampak apa2,ada rezeki nampak lah. Hehe tmpt sy bukak buku pink mggu ke11 dkt kk. Jgn pegi lmbt2 nti nurse bising hehe

3y ago

Sy makan folic acid je awal2 tu. Ada tanya jgk nurse kene mkn supplement apa2 ke,dia ckp tkyh. Folic acid je penting. Nti dah masuk next trimester baru dia kasi vit lain

8 bulan?8w ke sis msd kn tu?ye mmg btul kne scan 8w ke ats bru npk sume..sis scan awl mmg x npk ape2 g..dan sis x slse kt prut sis rujuk doc trs

3y ago

ok baik sis. JazakAllahu khairan atas perkongsian

Saya dulu selalu sakit perut belah kiri sebab ada cyst, alhamdulillah sekarang dah takde .

8 minggu sis.. 8 bulan tu belum scan perut kedepan dah😅 nanti kena bebel dengan doktor jer..

3y ago

hahahaha. silappp tuliss

saya 8 minggu dah kena scan dekat kk.. dari situ dia boleh tgok bila due date yang betul

3y ago

baik terima kasih sis

terima kasih semua yang share . aah nak tulis 8 minggu, jadi 8 bulan pulak haha