Mudah Buang Air Besar

Salam. Saya baru bersalin 2 minggu lepas secara normal. Masih terasa sakit luka jahitan bersalin ditambah dengan susah untuk membuang air besar (sembelit). Jadi double sakit. Saya terasa nak membuang dalam masa yg sama bhgn luka terasa pedih masih sakit. Duduk disofa sakit, duduk dibawah sakit, baring sakit, kadang baring mengiring nak kurangkan sakit. Ada tak tips apa yang boleh saya makan utk lawas dan mudah membuang air besar supaya tidak sembelit. Saya nak makan pisang, tapi ada terbaca pisang dilarang ambil sewaktu berpantang. Ada tak suggestion sy perlu mkn apa dari ibu2 supaya saya mudah lawas. 😭. Berhari2 mcm ni sangat tak selesa dan sakit. Terima kasih semua. Mohon bantuan.

26 Balas

husband g pharmacy beli ubat cair tahi.bgtaw je baru bersalin.. sye Amal kan yg ni sis.. 6bulan tahi sye cair.. senang je membuang...sye punya takut nak beyak .. tp lepas amik xrisau dh... xperlu meneran..

Saya pun 1minggu lps Bersalin tak buang, takut punya pasal. Makan ubat hospital tak jalan. Minum lemon suam, makan limau, buah naga + supplement Magnesium. Alhamdulillah baru jalan

minum kopi O panas...Sy czer lepas bersalin sakit sgt...dok PK camne nk buang air besar SBB sllu sembelit.. alhamdulillah kwn suggest minum kopi O terus lawas...

bykkan makan sayur n minum air masak...jgn minum milo sbb milo boleh keraskan najis....boleh jgk beli ubat utk lawaskan najis dkt farmasi...

makan buah limau dgn minum banyak air masak dan jgan tahan berak kalau x boleh jugak makan ubat pelembut najis...farmasi ada jual

saya kalau sembelit, minum susu atau apa2 yg bersusu time perut kosong sebab saya ada mild lactose intolerance hahah

Beli ubat picit untk lembutkan najis dah dh lalui bila sembelit auto dpt tekanan pada luka jdi sakit lagi teruk.

beli ubat kat farmasi. pastu makan banyak sayur hijau. blh try juga makan nestum di pagi hari

gne ubt yg hospital bg.. ubt tu msuk kt punggung.. sye try hri ke 4, memg trus mbuang..

beli ubat untuk lembut kan najis.. pastu makan buah oren Sunkist..