Sembelit semasa mengandung

Bagaimana nak elakkan sembelit ketika mengandung..sakit perut tapi tak boleh membuang. Sebelum mengandung setiap hari mesti membuang..bila mengandung susah nk membuang..kadang lama duduk dalam bilik air..#firstbaby #bantusharing

15 Balas

sya dlu masa 1st trim popo keras sokmo mcm mau nangis di toilet 🤣 Dlu mkn folic acid je biasa, xtau la sbab FA ke sbab hormon badan ke. Masuk 2nd trim sya tukar mkn iberet, popo lawas n minum air ckup, tu sya la🥰 doc bgi obimin , sya tkut nk mkn tkut mntah n popo kwras balik ke🤣 tapi nnti sya nak try.

saya minggu keempat smpai minggu ke13 kena sembelit... pelbgai cra try smpai cucuk ubt dri punggung.. slg xpakai tu sy fobia nk teran..tmbhn smpai buasir.. . then sy try amalkn jus mariam... dh nk msuk sbulan.. alhamdulillah minggu kedua sya amalkan.. skrg mbuang air besr dh normal blik...

sama mcm sy skrg ni.. dlu sebelum preggy klau dh byk hari xmembuang sy akn bli ubt sembelit kt farmasi, dh serasi gn ubt tu.. tp skrg preggy tkut nk mkan ubt sebarangan, jdnya stiap kali nk berak tula tkut ya tuhan sbb sy mkan obimin, ubt tu buatkan taik jd keras.. seksanya😣

minum air masak banyak + makan zincofer . mcm sy mmg sejenis minum air masak je , dari trimester 1 smpai 3 ni mmg takde masalah membuang cuma haritu doktor kasi obimin , susah jgk nak mmbuang tak mcm selalu tp bila tukar balik ke zincofer lawas je .

Saya start kena bila masuk 2nd trimester. Waktu tu suspect sebab consume Zincofer punya vitamin. Lepas dapat tahu tu tukar consume Iberet and hari2 make sure makan buah. Macam saya, suka Dragon Fruit dengan pisang. Minum air masak, in syaa Allah ok.

Bnykkn minum air puan. Sebaiknya air putih. Klu ble amalkan mkn buah seblm makan nasi. Jg keshtn puan. Moga diberikan kesembuhan♥️ #TAPSupermoms #TAPactiveusers

sis boleh cuba stommyoil sis😍😍 klau sis berminat boleh pm wani www.wasap.my/60138661354/nakstommyoil

sy minum susu enfamama bru kurang sembelit. masa first trimester jenuh mkn pisang betik bgi berak.

sy minum susu Wildan mama... Alhamdulillah, lepas minum susu ni masalah sembelit dah xda

sy mcm puan..tp sy amal mkn buah dgn air putih bnyak.. alhamdullillah