Vaksin booster az

Ada x mcm sy... Mse dos 1 dan 2 sinovac Booster dpt az.. Blh ke ea.. Ade ksan smpngn x

25 Balas

Sama macam saya. 1&2 sinovac tetiba booster dapat AZ... Doc KK kata saya dah blh ambil booster sbb sy skrg pregnant 18w5d skrg ni, siap nak tolong buatkan appointment lagi.. Tapi nurse pulak cakap x payah ambil, pergi swasta scan pon both nurses and doc cakap benda sama x payah ambil.. Mak saya pon pesan, diaorg pandai² suruh ambil tapi x tahu kesan sampingan pada tiap orang semua nya lain², yang berisiko nya kita yang nak menanggung nya pon nanti kita.. Jadi seram pulak saya bila kebanyakkan orang keliling saya kata jangan ambil... Kalau sesiapa mcm saya dan dah ambil booster, blh tahu x kesan sampingan nya pada ibu semua?

2y ago

Kalau kk dh bg tarikh untuk booster boleh ke kita nk cancle kn?

Masa sy nk ambil booster 13/01 haritu, doc di ppv suruh tangguh dlu sampai cukup 6 bulan drp tarikh terima vaksin lengkap (2nd dose utk yg dpt pfizer & az shj). Yg terima sinovac, tetap 3 bulan drp tarikh lengkap vaksin. Sebab diorg di ppv ikut guideline drp kkm jugak (khas utk ibu mengandung). Then doc di ppv tu recommend vaksin pfizer shj utk ibu mengandung. Cth mcm sy, dpt az+az jadi doc suruh tunggu panggilan lain utk booster pfizer..tapi selepas 6bulan drp date 2nd dose haritu lah.

sy xbrani lgi nk ambik booster... dh 30 minggu.. lama tgu kehadiran cahaya mata.. 8 tahun.. mcm2 blh jadi , tp x nak la sbb ka booster , jdi apa2 pd nyawa anak dlm kandungan...(minta tak jadi apa2 sehingga bersalin) ambik vaksin dos 1 ngn 2 pun ms mengandung.. alhamdulillah xda apa2.. cm skrg booster tgu kejap... tgu dh bersalin dlu.. hrp semua ibu2 dlm ni sihat n bersalin dengan sihat..

2y ago

betol tu.. siapa kita nk menidakkan qada n qadar allah.. tp klu penyebabnya booster , baik fikir dlu..

Boleh je campur. Tp tgh pregnant ni baik tunda dlu booster.. Sbb ada yg dh 7bulan tu tiba2 ank dia jntung dh bhenti dlm perut😢bila tnya kk pun kk kata baik lepas bsalin. Klu tnya dktor mmg dia kata elok amik, bgus amik. Yg alami nt kite ni..sy yg dah 26minggu ni dktor kata awk sihat xde gdm bagai pun sy xnak la amik.

2y ago

Tekan dlu option utk batal kn tu lepas tu pilih sbb apa batal. Mcm sy tekan xde transport, lepas tu nt dia akn bg tarikh dlm 30hari lagi, dpt tarikh tekan je lg. Klu tekan xbminat nk vaksin mungkin dia stop bg tarikh.

Sinovac boleh dpt Pfizer, AZ, atau Sinovac jugak as booster. Kesan sampingan tu tak boleh nk janjikan ckp tkde apa, sbb semua bergantung pada badan masing-masing. Cumanya yang sy tgk, yg dpt Pfizer as booster ni la yg demam lah sakit badan lah lepas cucuk. AZ relax je takat lenguh sikit kt tmpt cucuk. Saya pun team 2 dos Sinovac, dan booster AZ.

2y ago

saya pun dh cucuk booster pada 19/12/21..saya dpt booster pfizer,yg masa 1st 2nd dos saya sinovac..skrg saya prgnant sulong 24w twin..Alhamdulillah saya tiada demam atau apa,kecuali sakit sikit masa cucuk tu dan lenguh kat tmpt cucuk tu je pada hritu..lepas tu Alhamdulillah tiada apa2..saya doakan semoga semua ibu2 disini sihat selamat dan dipermudahkan semuanya ya🥰

Saya bace pengalaman kawan2 sy yg tak hamil amik booster mcm teruk je side effect nye.. jd risau pulak.. ya, memang ikt badan.. kire macam gamble jgk la ye.. huhu.. sebb taktau effect kt kite mcm mane.. kalau skdr lenguh2 lengan tu okey lagi..

saya counting day nak bersalin. dpt date booster 1hb 2 ni.. tp sume yg sy tnye.. ckp tak payah amik.. risiko.. better tggu lepas bersalin. sy cancel dah.. mmg x berani la booster kuat.. kawan sy smpai g hkl lembek bdn.. az tu n sinovac kuat..

rasanya kalau pregnant akan dapat pfizer..mcm sy dos 1 dgn 2 mmg AZ, booster pon dpt AZ kt mysejahtera tp sy cancel..haritu check up tnye doctor, doctor kata next check up die terus bg booster pfizer sbb pregnant mmg dpt pfizer

2y ago

akak, cancel dekat mysejahtera kena pilih reason apa ye? sbb sy pun dapat booster AZ.. tapi tengah pregnant 11w ingat nak cancel dulu..

Klu sy , sy tak amik sis sbb ramai cakap efek booster ni kuat tp mgkin atas antibodi masing masing , sy dlm pantang ni pun tak amik booster , ikot kan esok tarikh sy kene pergi 😂😂

saya baru 9 weeks.. minggu depan dah dapat tarikh untuk booster. ikutkan tak boleh lagi kan sebab awal lagi kandungan. takut nak ambek bila baca ramai kena side effect

2y ago

@HH : status vaccinated jadi tak lengkap ehh.. risau betul nak ambek.. suami taknak bagi ambek lagi