hearbeat

Salam, nk tnye.. kebiasaannye.. nurse or doc akn cek degupan jntung baby pde usia kandungan brpe ye? Sbb mse checkup.. nurse xcek pon degupan jntung bby.. dia gtaw pert kecik lg.. sy dh 10week.. mse scan dgn doc dh nmpk degupan jntung.. just xleh dgr je..

26 Balas

Dgupan jantung boleh tngok dr 6w...dgsr dgupan jntung dr 18w bru sy dpt dgr...msa 6w tu sy tnya doc mcm mana nk tngokjntung ank sy.doc tu tunjuk kt screen tu kelip2 tu mklumla scan kite x de speaker nk bg dgar..heheh..dpt dgr pon dr k.d je guna alat letak kt perut tu..

Kalau scan klinik swasta 8mggu pun dah boleh dengar. Tapi kalau dekat KK. 18mggu macam tu baru nurse akan cek dngutan jantung. Bawah 18mggu dia cuma tekan2 perut saja. Dokt kat kk jarang cek denyutan jntung bila scan. Selalunya nurse kita yg akan cek.

Mcm saya, setiap kali check dgn nurse memg akan dgr jantung baby. Kalau scan dgn doc, ikut doc juga kadang dia tunjuk je tu jantung baby, tak bg dengar pun. Kalau sis g swasta utk scan, memg dia bg dengar bunyi jantung sekali. 😊

klu sy, mggu 24 bru nurse check jntung pakai fetal doppler tu..sblm cucuk ubt kncing gigi. klu saja2 nk dgr jntung ank, blh je g scan mana2 klinik swasta..bila dktr tnjuk jntung kelip2 nti dktor buka bg kita dgr..

saya dah 11week lagi la xscan lagi .. 30hrbln baru scan appointment kat kk .. dh laa semakin hari semakin risau ,,sbb kandungan pertama tahun lepas keguguran sbb kandungan xmenjadi ..

3y ago

its okey sis. tq bgtau

Kalau sy masa dah kena kira pergerakan bby dlm 20w++. Tp masa 22w sy buat detail scan, doc ada check degupan jantung baby. Kalau kt kk, sy scan masa 10w- bukak bku pink & 30w je.

Sy mse 12 week pon nurse ade bg dgr dgupan jntung baby...cm bunyi tapak kki kuda...skrg da 24 week...lg kuat bunyi die...biase nurse akn check bila die ambik ukuran perut...

sy 9week 4hari doc scan, dgr degupan jantung bby. 8/12 kne g check bby lagi kt kk 🤗🤗🤗. tp, mkanan semua xbole masok laaa. langsung x mkn ape.

kk scan pd 20w...28w...dan 36w.. mmg xbyk scan. wktu2 trtntu je. sbb tu klu bole modalkn sket buat je scan kt swsta dlu.. sbln skli pun bole scan.

Saya dengar dengupan jantung baby masa scan pertama kali usia 6 week Alhamdulillah awal" dah boleh dengar semoga sehat sampai lahir nanti Aamiin.