Jantung Baby

Msa check up perot 16 week kt kk memg nurse xdk cek jntung ank kite ke? Msa start wat buku 11 week nurse xdk cek jntung baby, and now kli kedua check up 16 week pon same xdk cek jntung baby...sya ni dh xsaba nk dgr bnyi jntung dy ok or x...and tdi leps balik check up bole lak nurse kate hrini last klinik broperasi, ?? sya ni dh tringin nk dgr jntung ank, dan2 lak katenye klinik ttop sbb pkp ditmbhkn...rsa sedih pon ad,, ??

19 Balas

Pergi klinik swasta sis.. Saye selalu kalau pergi kk esok nye ke atau 3 hari lepas tu pergi klinik swasta pulak sbb kk tk selalu scan baby & cek jantung baby...saye dh 25 minggu ni dh jarang pergi klinik swasta untuk scan sbb dh rase gerak baby.. Kalau rase tk ok baru pergi scan.. Hari Isnin baru2 ni baru cek kk Alhamdulillah baby ok degupan jantung baby ok..

4y ago

Same-same awak☺

Setiap kali check up kk mmg nurse akan cek jntung baby, dorg akan tgk bacaan jantung tu..tp guna alat yg kecik tu ja,xtau la klinik lain mcm mn.. Saya pun teringin jgk nak scan tgk keadaan baby tp nurse ckp scan 3kali je dgn doc..tggu 7 bulan nnti plak nak check uri..skrg 21 week xtau baby ape lagi ni..tggu g swasta nnti lah

4y ago

kk mmg 3 kali je.. kalau nk scan tiap2 bulan boleh gi mana2 klinik utk kepastian

saya scan swasta or kk, benda pertama doc ckp adalah jantung ada denyut jantung doc ckp jantung ada, jantung ada, okay baby pun okay haa gitu laa 19w jumaat ritu, misi pulak bagi dgr jantung baby guna doppler tu, utk tgk rate jantung baby berapa, Alhamdulillah buat masa ni baby okay harap semua okay sampai bersalin

Saya kat kk 21 weeks baru guna alat utk chek jantung baby tu..tp kurang dgr sbb baby kecik..23 weeks hr tu chek lg..baru dgr..tp slow2 je bunyi sbb baby masih kecik..nanti makin besar baby makin kuat bunyi jantung dia..

Haah kat kk memg tak selalu dia scan. Kalau nak dengar dan tgk sendiri baby, better sekali sekala gi swasta cakap nak scan nak tgkbaby okay ke tak.

Pegi klinik swasta.. Mungkin setiap org berbeza. Anak saya 16w dh dapat dengar, doc/nurse kata active 😐 padahal perut saya tebal hahahahaha

bole beli sendiri je alat tu sis kt shopee..harga dlm 50 ringgit..fetal heart doppler xsalah nama alat tu..nnti hari2 bole dgr jantung baby..

4y ago

Sy pun beli jugak alat tu, so far ok je guna. Just masuk bateri, letak gel dia kat perut, on kan alat tu and letak la alat dia tu kat perut. lepastu cari la sampai dapat☺️ kalau nak slow kuat sound dia boleh ejas..kat button kiri kanan tu

Sy pun xpnh lg scn kt kk...sy setiap bulan mmg g swasta...dlm hati risau semua ada...xsdp hati je..ters g scan kt swsta

Awk br 16w sbb tu blm dgr jntung dia....nanti brapa week tah br nurse akn dgr jantung n kira degup dia...sabarlahhh....

Better awk pegi klinik biasa je..klnik swsta yg ad buat scan baby..sna siap blh dngr n jelas nmpk dekat screen...