nk tnya

salam, nak tnya.. sebelum check upt tu mommies ada tanda2 apa tak?

115 Balas

ya. ada. actlly bykk.. mcm smua bnda serba x kena. ada ja kita nk mrh. period lagi brpa hari mahu dtg tapi dah pelik2 mcm nmpk org laki, marah jer. cerewet. rasa lapar sgt mcm perut masuk angin sgt2 bila x makan pagi tapi ptg jam 3 baru makan.. penat kalau bejalan 1 hari tu asal masuk krta,termenung jauh dan x berapa terbayar penat tu. nmpk baby,kita rasa mcm x tgk lain dah. rasa mahu baby tu besarrr sekali. tapi kita x sangka akan mngdung sbb fikir mmg belum smpai rezeki ada anak. simptom tu, sy prnh sakit2 d breast pedih2. terus tu bintik2 d areola menimbul banyak skli. areola wrna hitam nmpk berubah jadi kembang sdikit.. bintik putih2 tu timbul byk d areola. snggugut on off. kdg rasa akan dtg. kdg tu tidak. x kuat. paling ketara, haid x dtg2.. tanda2 yg x jelas mcm mau makan 1 benda tu ja then lahap betul.

Saya masa first pregnancy (gugur masa 5th week), period lambat. Lepastu makan belimbing masam langsung tak rasa masam. Tapi tu masa blighted ovum, janin tak jadi. Second (current pregnancy), lepas habis pantang gugur tu baru period sekali. Tunggu second time period, dah lambat few days. Tapi breast dah sakit macam bengkak2. Instinct kata pregnant, terus beli upt kat guardian. Terang benderang double line 😂 alhamdulillah dah nak masuk 6 bulan dan baby sihat. Doakannn ❤️ so, trust your instinct 😉 and jangan putus asa kalau belum ada rezeki. Inshaallah doa banyak2

Sy mkn ubt bg trun period.. Tpi xtrun allhamdulilah allah nk jga bby sy.. Tmbah first time preggy.. Sblom thu preggy sy xmkn kmbing tpi tiba2 rsa tringin nk mkn.. Husb blikn.. Time tu xsyak lg preggy.. Lpas tu sy rse mcm sggut sy slalu klau sggut bsok ke lusa msty trun period.. Tpi xtrun.. breast jdi skit sb. Sy xpnah skit breast tpi tiba2 skit..time tu mjur sy ad bli upt.. Bt spare dkt umah test skli +ve.. Sy xpcya sy test lg skli tpi brand lain2.. 2kli test +ve.. Bsok tu sy bli yg clear blue allhamdulilah bru sy pcya

Mula2 takde rasa sangat. Tapi baru perasan asyik nak ludah je. Rasa xleh telan air liur. Tapi buat tak tahu je.. Sebab sebelum ni macam memgharap. Lewat period tapi takde. Cek negatif. Xlarat nak beli utp. Cumanya perasan breast rasa sakit bila sentuh. Tersentuh pun sakit. Baru lewat 4-5 hari kot. Sebelum mandi pergi kerja, terniat nak cek. Baki utp pun satu je. Tak nak berharap. Lepas siap mandi baru tgok.. Alhamdulillah 🥰🥰 4 weeks . Doakan saya kuat 😊

saya check sebab bau perfume sendiri tiba tiba busuk sangat sampai kena buka tingkap kereta. sebelum tu ada few signs tapi disebabkan saya pernah keguguran and hampir setahun setengah cuba, saya give up dan tak buat dah test upt. antara signs saya is sakit breast, nak makanan yang tak pernah saya makan, datang cramping sekali sekala, mimpi susukan baby, tapi saya betul buat tak endah sampai la bau perfume tu sebab saya betul nak termuntah hehe. alhamdulillah, positive !

sebelum cek upt, tanda2 yg saya rasa and nampak ialah: breast rasa denyut and agak sakit kalau disentuh (sensitif sikit) then mood swing, ada sekali tu kat underwear ada tompokan darah seolah macam period (ingatkan period, bila pakai pad sampai malam tu kosong je pad, means sekali tu je la ada darah sikit). mual2 takda cuma laki yg start mabuk and muntah besoknya lepas saya nampak darah kat underwear saya tu 🤣

4y ago

ada sebulan jugak laki mual and mabuk2. lepastu takda dah. saya pulak yg mabuk and muntah sampai sekarang dah 3bulan.

ade..period lambat..biase period awal dua tiga hari sblum tarikh period tu..sampai je tarikh sepatutnya period tu , tengok2 tak period jugak..dalam hati dah rasa aku mengandung ke..nak check ptg tu jugak tapi suami halang , dia cakap check pagi esok ( esk tu hari raya korban) pagi2 nak mandi tu terus cek..naik terus double line..yg kelakarnya suami je alahan seminggu , asyk nak muntah je..

pngalaman frst preggy sy (pening, loya, alah pd mknan paling fav contoh sy alah ayam..kalau mkn rsa nk loya..tiba2 alah pd bau perfume sndiri..mengidam mknn yg xpernah mkn..gatal2..cpt letih siang, asyik nk tidur je..perut cramp..brest sensitif, tersentuh skit rasa mcm nk pecah..areola jd lbih besar..jantung berdegup laju masuk 6w+ pengalaman kedua.. x rasa apa2 kecuali kuat tidur 😂

Saya before check upt tu, seminggu lebih kat tempat kerja cari asam, mangga atau pun buah orange. Saya jenis tak suka makan buah kat tempat kerja sbb saya sales girl. Loya semua tu takda pun.lepas dari seminggu tu saya gatal tangan nak beli upt, saya test time tarikh perkahwinan saya genap setahun. Tahu tahu Allah tu bagi rezeki tak ternilai utk saya ☺💕

5y ago

alhamdulillah tahniah sis

Dlm sebulan ms late period tu, mmg ngantok sokmo siang ari. Penat semacam. Pening2. Loya2. Nk masak pn tak boleh. Nk termuntah. Selera takde. Pastu breast sakit benaunyaa. Lama, almost sebulan tu. Pelik gak, takde cramp nk period. Nak cek upt, takut kecewa aje kn.. Last period 12.9..so tekad cek upt 3.11..alhamdulillah. Double line. Penantian 5 thn.