HB rendah ?

salam nak tnya ? ada tak sini yg ada msalah kurang hb , ada cara tak nak bg normal hb , hb saya rendah 🥲

11 Balas

Makan vitamin yg kk bg waktu siang. Jgn mkn waktu malam sbb sistem pencernaan function dari 11pm-3am..memula sy amik malam sblum tido sbb org kata utk elak mual.. hb sy drop dari 13 jadi 11..Sy amik zincofer, kat plastik ubat tulis pagi 2jam lepas makan. Tp sy amik tghari 2 jam lepas lunch sbb pagi sy minum susu je biasanya. Risau lak nk mkn vitamin masa perut kosong..Sy x amik suplemen lain selain zincofer. Pastu next checkup dah naik jd 12..selain tu sy mmg dari dulu suka makan jambu batu hampir setiap hari

6mo ago

Cara sy nak elak mual mkn zincofer, sebaik mkn vitamin tu sy cepat2 mkn buah.. slalunya jambu batu lah. Tapi lama2 tak mual pun. Just penat sikit je lpas mkn zincofer

harini checkup, sy jtuh 11.4 dr 11.9 tp msh ok.. sbb byk minum kopi/teh kblkgn ni.. rate sy 12.8-11.4 je stakat ni..cafein kna stop,mkn ubat pun kna btul.. jrkkan makan 2jam sblm or slpas makan pil. slalu awal pg la mkn.. makan 6.30, kja jam 9, time kja tu la mkn 9-10. dh 24 weeks, craving kafein lain mcm ckit. 🤣

Assalammualaikum, kalau saya hb paling rendah 13.5 stakat ini, tinggi 14.6..saya amalkan buah delima & ubat yang dibekalkan oleh kk. Skarang baru minum susu kambing, sebab alergik dengan susu lembu

hai sya mmg mempuayai hb rendah dri zaman sklh..tpi bila thu pregnent..sya amalkan pati delima gulsan( cara makan 2 sudu pagi dan 2 sudu mlm..alhamdulillah smpai skrg check up hb 13.5

Ada ☺️ Sy amalkan makan jus delima gulsan + limau nipis. Then bancuh bancuh dgn air suam, makan sekali dengan suppliment.. sy mkn iberet.. atau oren sunquick pon boleh jugak

waktu mkn vitamin jarakkan x dgn susu, air manis teh ape sume tu, coklat? mkn ubat dgn mknn2 ni kena jarakkan 2 jam x kira sebelum or selepas mkn vitamin.

6mo ago

yup. semua ubat lain pun sama

sye hb rendah jugak. jarakkan masa antara amek supplement iron tu dgn bnde2 yg berkafein ke apa.....ni otw nk try susu kambing. hrp ok lah.

mkn maltofer pon oke..pstu bykkn mkn dging2 merah ,kerang ke ...Dan mknn Utk tmbh darah..in Shaa Allah ok..jgn mnum kopi/teh

sy ikhtiar mnum air rendaman safron selang2 3hari 1x.. alhmdllh hb 12.9 masa awal2 trimester 9.2.. kafein semua stop

Mcm sy thalasemia trait, mmg hb 11, 10 x penah naik2 walaupon mkn ubat tambah darah 😅😅