?

Salam nak tnya.. Ada petua tak untuk turun kan kuning baby

31 Balas

Susukan baby tak kira susu badan @ botol asalkan baby tak kering (dehydrated). Biar dia byk kencing & berak sbb kuning tu akan kuar melalui najis tu.anak2 saya semua kuning & yg no 4 hampir kena tukar darah & prolong jaundice.admit hospital & doc/nurse suruh bagi susu badan sedangkan sebenarnya susu saya tak sesuai dgn darah anak. So anak no 5 pun kena jaundice & doc yg rawat dia srh bagi susu byk2.alhamdulillah saya follow cakap dia & dia tak perlu admit.utk info...darah saya jenis O so mmg tk sesuai dgn anak2.chances dpt jaundice tu mmg tinggi.

4y ago

Allahu...saya nangis & down giler bila doc kata anak hampir tukar darah sbb bacaan dia dh dkt 500...pantang pun ntah ke mana..nasib baik saya dpt katil kat hospital so blh selalu tgk baby...saya baca yassin setiap masa & perah susu & alhamdulillah susu melimpah sampai kena buang masa kami discharge..cuma silapnya doc tak inform yg susu saya tak sesuai dgn baby...hospital kerajaan kan so mmg kena paksa bagi susu badan kat baby...alhamdulillah anak skrg sihat walafiat takde apa2 masalah😍

Awak cuba cari phototherapy rental untuk baby kuning.. yang pakai sendiri dekat rumah.. agak berkos.. tapi berbaloi.. anak saya lepas 3 hari turun dah kuning dia n discharge dari ambil darah kat kk.. Lain dari tu jaga susu bby.. setiap 1 jam kena bagi susu.. mix dengan formula kalau susu ibu tak banyak.. jangan bergantung dengan susu ibu jer.. tak cukup menyusu akan naikkan kuning baby.. Tu gambar anak saya pakai phototherapy sewa punya.. maaf gambar macam tak jelas sangat

Ibu,baby sy prolonged jaundice. Silap dripd sy,sbb? Sy ikut petua2 org tua. Klau dripd awal sy susukan baby and pantau poopee dia every 1-2 hours mesti jaundice baby cepat hilang. Tp sy delay,sy ikut dan buat SEMUA petua org dulu². Bila kene admit NICU,reading jaundice dah cecah 330++. Jgn ulang apa yg sy penah buat. Susukan baby. Tu yg penting. Ibu jgn stress² okay.

4y ago

Banyak lgi ibu tp sy yg tk berapa ingt apa lgi petua yg sy cuba. Alhamdulillah Allah bagi peluang kedua utk sy,semua petua yg sy dan suami cuba tk mengganggu kesihatan baby tp jaundice baby yg makin tinggi. Terima kasih sudi baca perkongsian sy.

Susu ibu terbaik saya dgr sranan doctor n nurse .doc da pesan jgn bagi susu kambing atau angur.. susu ibu da ckup utk pulihkn ank dari kuning..ank sya pun kena saya bagi susu sjam skli kejutkn dia..alhamdulillah bacaan 9 turun ke 7 last ke4 dlm 3hari spai skrg alhamdulillah ank da 6bln xkena demam lagi atau ape² alergik🤗

bilirubin tu kena dikeluarkan dari badan..caranya?perbanyakkan berak baby, nak byk berak?susu ibu yg kerap ..kalau boleh,setiap 2 jam..bgi susu...klo baby tidur,kejut...biar ada 'in' dan ada 'out'.. baby saya dlu jaundis juga....mybe sbb 1st baby...kurg pglaman....

Breastfeed je baby kerap yang mungkin (selang 2-3 jam) baby yang kuning nie memang kerap tido. So bile dah melepasi lebih beberapa jam, cuba untuk jagakan baby untuk susu lagi. Sy alhamdulillah, mmg pulun breastfeed baby n masuk kali ke 4 cucuk, kuning dah hilang dah.

ada sparuh org ckp bg susu kambng..tp xbole bg byk..sbb pnas..just bbrapa titik je..tp my mom ckp kena bg susu bdn kt bby byk2..mknanya kerap susu bdn..ad jga spruh org ckp kt sy anggur..calitkn kt bibir baby bia dye rasa air anggur tu..calit sikit je..

Kerapkn susu n bg mnum susu kmbing..jgn bg byk lak susu kmbing, bg brpa titik je.. Alhmdulillah mjdi..ank sdra sy no 2 bacaan dkt 200,susu ibu xblh bg sb adk jnis drh o tkt mkin kuat, so bg susu btol n susu kmbing, alhamdulillah ari ke 5 dh xkne thn wad

5y ago

Susu tepung dutchlady.. Lpas trun kuning bru bg susu dada..

Kerapkan bagi minum susu ibu. Bangun sejam sekali dan kejutkn baby menyusu. sesetengah orang ada petua2 tertentu tapi bila saya praktiskan pada diri saya & anak, baby saya kena alergik & ruam pada kulit.terus stop ikut petua2..serik..

Kena breastfeed kerap.. setiap 2 jam.. walaupun baby tidur kena bangun kan juga.. & jemur Baby tanpa pakaian 20 minit bawah cahaya matahari awal pagi jam 7.30pg - 8.00 pagi & 20 minit pada jam 6 petang..