Kencing manis

Salam.. nak tanye apa jadi kalau kita ada kencing manis? Nurse baru call bagi tahu kencing manis sy tinggi😫 kene beranak awal ke? Kene opret ke mcm mne? Saya risau sgt smpai berpeluh2 ni😭

6 Balas

First thing first kena tenang. Dan rileks. Saya pon sangkut GDM masa pregnant. 11 x silap reading. Kena jaga makan. Makan full course complete. Means kena ada sayur, protein kabo sume dlm satu meal. Buah mesti ambik. Mmg time pregnant akan lapar. Klau lapar elakkan mkn bnde2 manis. Ambik buah. Makan kena kerap tp portion jgn byk sgt.

wsalam. awk bawa bertenang ya. misi inform awk sangkut gdm..nanti misi ajar utk buat blood sugar profile (bsp) dan ada jumpa dietitian utk ajar cara pemakanan yg sesuai. bersalin awal atau tak bergantung pd result air gula awk. dan gdm boleh bsalin normal.

3mo ago

Terima kasih sudi respon.. 13 gula saya..

sy first mnum air gula trus sangkut.. bacaan 10.. jaga mkn je sis, bsp buat stiap bln kne jaga bacaan bg cantek smp nk bersalin nnt doc bg bersalin ikut due.. alhamdulillah dpt bersalin normal.. lps 6mggu bersalin nnt kne mnum air gula skali lg

Atas org sis.. Kalu gdm ondiet kena ikut due.. Kalau gdm lain rsenye kena awal skit.. 38w cmtu.. Xpe je mne2 sis utk kebaikan kite n baby.. Jgn fkir sgt..

Awak kne jaga mkn sikit mcm saya dulu time nk bsp je jaga mkn minom

Biasa kalau yg sangkut GDM ni mmg mostly kena czer