GDM

Hai ada x mommy dlm ni yg sangkut kencing manis..saya xkuat mkn nasi,minum manis2 pun kurang,family pun xde keturunan yg ada kene kencing manis. Td nurse call dia ckp sangkut.bacaan sblm minum 4 lps minum naik 7 . Jadi risau pulak. Kene pulak buat bsp.Bagi tips utk turunkn bacaan

12 Balas

Mcm sy preg kali ke 4 ni br kena..ms awal2 buat buku sy kena minum air gula,so bila sangkut nurse kata kena buat BSP,ingtkan sekali tu je,rupanya sampai nk bersalin kena buat BSP tu..tp bacaan gula xtunggi pun..just kena control mkn..siap kena jmp dgn Pegawai diet lg 😂 depa bg la sukatan2 nk mkn mcm mn..skrg ni dh 34w..

4y ago

sama mcm saya cumanya next week doc nak decide sama ada sye kena on ubat atau on insulin..bacaan sis selalunya berapa time bepuasa dan after makan ?

Klo xde kcing mnis pon tetap kena buat bsp cuma beza sbulan Skali..2mggu atau smggu skali... Biase klo mmg xsuka mkn mnis ke ape...lg sng nk kawal mse nk wat bsp.. Biase bila sgkut doc akn suruh diet control je.. Tp Cm sy xde mnis x boleh jd mggigil bdan n hypo..mmg skrg da on pil tok kawal...alhamdulillah da terkwal..

4y ago

Pill tu doc bg if xterkawal bacaan gula...mgkin sis boleh kawal bacaan gula jd just gdm on diet control aje... Cm sy bcaan pg je problem.. Jd kena mkm ubat jgk.. Klo bcaan pg xproblem..xkena mkn just diet je...

Klinik tmpt sy 7 tu normal lg. Jgn lbh 7.8, sy pon sangkut 8.3 😅 kna buat bsp. Mlm sblm ambik darah puasa stat kol 10 mlm tu, kul 8 pagi first buat. Lps tu buat 2 jam lps mkn. Sy mkn je tp berpada bnda mnis2 pada hari ambik bsp tu, InsyaAllah ok je

2y ago

betol sis Gdm ni dia atas klink jgk... kt tmpt sye 5.3 tu dh sgkut... kt klink kakak sye selagi xsmpai 7,8 dia xkire sgkut gdm lg...

Saye before minum air gula 5.8 selepas minum bawah 5 .. pun kena bsp 😁 tempat saya kena bawah 5.3 .. bsp kali pertama pagi tgh hari ptg okay .. check bsp malam 5.8 .. baru ni ulang bsp kali ke dua .. semua 4.2 4.1 4.3 4.5 lega ..

4y ago

mcm mana sis boleh dapat bacaan yg 4 semua tuu..boleh bagi tips ? sbb saya selalunya bsp time fasting mesti 5.3-5.5..kalau lepas makan 5 jugak tapi takkan lebih 6..kk tempat saya pun kena bawah 5.3 kalau pagi..

biasa nya kalau dah control pun tinggi hormon. Sy bsp sebulan sekali, bacaan ok 4x kurang dr 6. Kena kawal permakanan, sarapan dn makan ptg mkn roti gandum. Tengah hari nasi 1 senduk je. Air manis tak sentuh langsung.

normal sis time mengandung , macam2 sangkut . macam kite dulu anak pertama jarang sangat makan manis pon bole sangkut . , tapi anak kedua nie ari2 minum teh ais makan manis , ta sangkut even dua kali minum air gula .

4y ago

Sis anak pertama baby boy ke?? Sbb pernah dgr kalau mengandung baby boy gula dlm badan tinggi? Tak pasti la. Tanya je

Sy pn same..xsuke manis..siap kontrol manis..tp xde rezeki..lekat jgak gdm..1st time..sblom ni xpnah lekat..

Minum air barli kosong banyak2 dlm 2 liter mcmtu dlm sehari. Minum dlm 3 hari berturut2 seblm test

Sy lpz minum air gula 12 trus kejadian nye😆 mk ayh sy pon xde kncing manis. Mngkin hormon.

Bps tu ape ye sis..sy pun nk kena mnum air gula 2 week lg..rsau kalau sngkut.sis kndugn brapa week

4y ago

Kcg manis mase ngandung ni bole effect kat baby .. bukak artikel