Buku Pink klinik swasta vs kk

salam nak tanya.. sy da buka buku pink kt klinik swasta & baru strt check up kt klinik swasta tp sy ada dgr musim covid ni betul ke if ibu mengandung yg terkena covid hosp swasta tak nak handle & tolak kes ke hospital gov ..so buku pink kt swasta tak laku & nak kena ada rekod buku pink kt kk pula..betul ke?? #advicepls #pleasehelp

4 Balas

Buku swasta boleh je guna untuk hospital gov asalkan semuanya lengkap. 1st baby saya checkup keduadua kk & swasta sebab orang cakap kk lengkap & sebagainya. Betul, memang kk sangat detail & foc cuma waktu menunggu yang lama. Saya tengah pregnant anak 2nd sekarang ni, fully checkup swasta. Sebab saya memang plan nak bersalin swasta lagi sekali & kekangan masa untuk ke kk sebab ada baby kecik saya tak larat. & berdasarkan pengalaman saya semua routine visit yang buat dekat kk, dekat swasta pun buat yang sama (clinic yang saya pergi) -bp, berat -urine, -mgtt -att shot -fbc untuk tengok hb - growth scan setiap kali checkup (sebab kk cuma scan 3 kali je sepanjang mengandung) Saya ada tanya nurse & dr gov in case of emergency, buku pink swasta diterima tak. Dorang cakap terima je.

2y ago

tq sbb bg jwpan complete sgt...🥹

Ya mmg ada private yg tolak klu patient tu positive, segala byr deposit utk mommy deliver akn dipulangkan semula. Mgkin sbb kemudahan bilik isolation x cukup. Sy checkup di kedua2 hospital, jujurnya di KK lebih detail. Masa buka buku pink di KK doc check gigi, check breast, semua free. Di private nk check urine tambah lg duit. Utk check complete di hospital private ready je la rm300-400. Sy still pergi KK stiap monthly sbb dpt injection kancing 2x nnt. Kt private tu just prosedur basic je sy buat utk cukupkan 3x jumpa doc. Sy x check lg boleh tak apply First class gov walau x sempat jumpa docnya 3x. Klu ambil pakej FPP tu mmg kne jumpa at least 3x doc sebelum deliver.

2y ago

so sis buat check up monthly kt kk & swasta la ya.. sy pun baru nk cadang buat macam tu ..yala skrg musim covid risau pun ada ..semoga kita selalu di lindungi amin😣

kalau boleh buat la buku pink kt kk sebab lebih details, kalau buku pink kk tu nak bersalin swasta atau kerajaan pun boleh. buku pink swasta pun sama kalau tak silap, boleh je nak bersalin swasta tapi atleast kena ada checkup sekali dua. apa pun boleh call atau pergi ke kaunter hospital yang awak nak bersalin tu tanya lebih details. pasal covid tu ye kawan saya sepatutnya bersalin swasta, check up pun klinik swasta tapi sebab kena covid dorang tak terima so dorang tolak ke hospital kerajaan.

2y ago

ok thnks ya 🥰

better buka pink kk juga sb ade kes swasta akan minta refer gov. buku kk lg details.