Buku Pink klinik swasta vs kk

salam nak tanya.. sy da buka buku pink kt klinik swasta & baru strt check up kt klinik swasta tp sy ada dgr musim covid ni betul ke if ibu mengandung yg terkena covid hosp swasta tak nak handle & tolak kes ke hospital gov ..so buku pink kt swasta tak laku & nak kena ada rekod buku pink kt kk pula..betul ke?? #advicepls #pleasehelp

4 Balas

Buku swasta boleh je guna untuk hospital gov asalkan semuanya lengkap. 1st baby saya checkup keduadua kk & swasta sebab orang cakap kk lengkap & sebagainya. Betul, memang kk sangat detail & foc cuma waktu menunggu yang lama. Saya tengah pregnant anak 2nd sekarang ni, fully checkup swasta. Sebab saya memang plan nak bersalin swasta lagi sekali & kekangan masa untuk ke kk sebab ada baby kecik saya tak larat. & berdasarkan pengalaman saya semua routine visit yang buat dekat kk, dekat swasta pun buat yang sama (clinic yang saya pergi) -bp, berat -urine, -mgtt -att shot -fbc untuk tengok hb - growth scan setiap kali checkup (sebab kk cuma scan 3 kali je sepanjang mengandung) Saya ada tanya nurse & dr gov in case of emergency, buku pink swasta diterima tak. Dorang cakap terima je.

2y ago

tq sbb bg jwpan complete sgt...🥹