Buku Pink klinik swasta vs kk

salam nak tanya.. sy da buka buku pink kt klinik swasta & baru strt check up kt klinik swasta tp sy ada dgr musim covid ni betul ke if ibu mengandung yg terkena covid hosp swasta tak nak handle & tolak kes ke hospital gov ..so buku pink kt swasta tak laku & nak kena ada rekod buku pink kt kk pula..betul ke?? #advicepls #pleasehelp

4 Balas

Ya mmg ada private yg tolak klu patient tu positive, segala byr deposit utk mommy deliver akn dipulangkan semula. Mgkin sbb kemudahan bilik isolation x cukup. Sy checkup di kedua2 hospital, jujurnya di KK lebih detail. Masa buka buku pink di KK doc check gigi, check breast, semua free. Di private nk check urine tambah lg duit. Utk check complete di hospital private ready je la rm300-400. Sy still pergi KK stiap monthly sbb dpt injection kancing 2x nnt. Kt private tu just prosedur basic je sy buat utk cukupkan 3x jumpa doc. Sy x check lg boleh tak apply First class gov walau x sempat jumpa docnya 3x. Klu ambil pakej FPP tu mmg kne jumpa at least 3x doc sebelum deliver.

2y ago

so sis buat check up monthly kt kk & swasta la ya.. sy pun baru nk cadang buat macam tu ..yala skrg musim covid risau pun ada ..semoga kita selalu di lindungi amin😣