Dua kali line terang OPK

Salam.. nak tanya siapa yg pernah jd mcm ni.. sy guna OPK utk cari waktu subur.. cycle kali ni sy dah pernah dapat line terang guna OPK semasa cd17-cd20.. lpstu line semakin pudar.. then tiba2 cd 29 line terang.. cd30 agak pudar, cd31 terang lagi. Sy jadi bingung dgn diri sendiri ttc dan setahun lebih.

3 Balas

OPK kena sama terang atau test line lebih terang, lepas dah dapat +ve opk STOP celup sampai next period. Jgn sesekali guna OPK utk test pregnancy. If dlm 2 hari or 1 hari sebelum Ovulation day ada bersama suami, insyaAllah ada persenyawaan boleh berlaku sbab telur akan dilepaskan dalam 24hour saja & sperm mampu bertahan 72jam sahaja. Dalam 9 hari selepas ovulation day, term dalam TTC senang sebut DPO9-DPO12 mcam tu dah boleh start test UPT. Klau persenyawaan berjaya & dah menempel dlm rahim UPT akan makin terang dr semasa ke semasa. Sangat Penting utk paham kitaran period, ovulasi & day past Ovulation. One more thing jika ada PCOS, susah guna method OPK saja sbb OPK ni kadang boleh detact hormon LH tu tapi belum tentu ada telur matang dilepaskan. Next cycle jika masih tak berjaya boleh try guna body basal temperature, result lebih tepat.

2y ago

nk tnya, kiranya bila OPK da positive mmg pekat. tu kira hari ovulasi ke? tak perlu celup OPK semula ye sehingga negative?

Konsistent positif opk.. fyi, sy test ni da mmg delay period. Upt sy cek subuh.. opk cek petang.. 4,5 semua cek petang.. hcg da makin tinggi.

4y ago

sis hari" check upt untuk check kepekatan hcg .

Cuba up gambar opk