puasa

Salam, nak tanya mommy mommy kt sini yg pregnant puasa tak nanti? Ke tak digalakkan puasa? Tapi kalau nak menganti tu nnti 30 hari ?

41 Balas

Sebenarnye puasa ni atas diri kte sindiri sis...if kite larat then puasa la...tp klu rasa badan x mampu jgn pakse diri...sb boleh bahaya kan bby..cube dulu tgk keadaan badn...klu dh start kire pgerakan bby kena alert mse puasa tkut bby jadi lemah..

Salam semua. Sya nak tnya. Sya pregnant 18w dan 2nd pregnancy. Yg 1st gugur masa 6w. Sya rse sya mampu berpuasa tpi rsaukan baby. Mcm mana sya nak tau baby ok ke x ye since 18w still xbleh detect pergerakan baby. Ada tnda2 ke kalau baby xok ?

3y ago

Awak cukupkan makanan toyyib ja.. Patutnya yang paling kita kena risaukan sebenarnya apa makanan yang masuk utk sampai pada janin.. Makanan yang ada khasiat ke makanan yang terproses, fastfood semua tu.. Sepatutnya kita kena pandai pilih makanan.. Topup magnesium untuk awak dan janin.. Makan real food.. Puasa sebenarnya tak salah pun.. Persediaan kehamilan tu yg utama.. Cuba cari diet dr brewer.. Banyak sharing memang utk ibu mengandung

Kalau ibu hamil sebelum nak berpuasa digalakkan utk minta nasihat Doktor yg merawat dulu. Sbb doktor lebih tahu keadaan dan risiko yg ibu hamil hadapi kalau ibu hamil itu berpuasa. Keadaan atau risiko setiap ibu hamil itu berbeza.

Sy mak pesan awl2 jgn puasa..sbb adik pernah puasa..baby x gerak..smpi msuk ward..tp sy try juga 2 hr..brt bdn trun..n perut slalu keras..doc dh x bg puasa..sbb sy ada hypertyriod..gnti jela nt..nk bt cmne kn..demi baby.

saya 17mnggu rmadhan ni. boleh ke agak agaknya nak puasa? sbb xrasa lagi baby kick. mcm mana nak pastikan dia okay kat dalam? saya rasa saya larat puasa tp baby okay ke kat dalam?🤔 maaf bertanya sbb 1st pregnancy.

4y ago

Sy pn nak tnya pasal ni, sbb sy baru 11 mggu 5 hari, rs larat nak puasa penuh tp risaukan bby kat dlm sbb x tau keadaan dia mcm mn..

sy puasa ni 6month da.. nak cuba dulu tgk mcm mana, kalau larat sy teruskan.. kalau effect kt baby sy xpuasa la, kesian kt baby nanti.. bab ganti tu mmg berat tp xpela buat pelan2 nanti janji baby sihat..

Sy xtw lg boleh ke tidak puasa nya...sebab sy kuat makan...klau xmkn mmg mnth...hritu gnti puasa pkul11 dh xlarat...tp sy tahan pkul3 trus termntah...bila dpt mkn trus mngalir air mata...

Mcm sy mana mmpu. Sbb sy ada gastrik and pedih ulu hati truk sejak pregnant nie. Cpt hypo. Arap sgt walau x penuh x la tggl byk sgt. Sbb nk menganti pun satu hal hehe.

Anak 1st larat puasa.. bersalin lagi 4 hari nak raya.. so tak puasa 4 hari je.. anak 2nd ni last year tengah awal pregnant. Mabuk2, 3 hari lagi nk raya tu tak puasa..

sy puasa, btl2 2hr je tahun lps xpuasa sebb kene ambik darah.. ms to tgh preggy 3month.. n tgh alahan teruk.. ygpenting bgun mkn sahur n berbuka.