puasa

Salam, nak tanya mommy mommy kt sini yg pregnant puasa tak nanti? Ke tak digalakkan puasa? Tapi kalau nak menganti tu nnti 30 hari ?

41 Balas

Saya puasa setakat yg mampu. Tapi klu tak larat jangan dipaksa sbb efek pd baby juga & dibolehkan berbuka jika memudatkan. Nnt ganti hari lain.

bagi sy baik ganti 30 hari pun daripada jadi apa2 kat baby. agama dah bagi kelonggaran dekat ibu hamil, kenapa nak paksa diri..

Mse sye dulu sye nk try puasa.. Tpi sye dpt puasa 2 hari je sis.. Hri ke 3 baby tknk gerak,sye mkn minum bru dia gerak.. Tk pasal2 kena admit sis

4y ago

Masa anak 1st 5 bulan lebih sis.. Masa anak ke 2 baru 3 bulan

Sy puase ney bru 9week ke 10week.. sy memg nk cba puasa... tp suami xbg puasa sbb baby kecik sgt lg... xtau la mcm mne nnti...

sy puasa tahan sampai kul1 je..baby kurang aktif,dan kerap mengeras..last sy ambil keputusan buka puasa,risau anak dlm perut

mil sy xbg puasa tkot bby kurang dpt khsiat sbb da menunggu hri je .. n tkot hb drop.. sbb hb sy sntiase 11 kebwh..

Ikut kemampuan sis. Tiada paksaan. Saya yg menyusu Anak pun cabaran yg besar utk saya. Ada hari yg kecundang 😅

Sy pun nak cuba puasa... Bru 13w mual n x sedap bdn pon msi x ok ni... 😓Mudahan2 bulan puasa mual dh berakhir...

4y ago

Ya kaa... Tq sis 😍

Kalau mampu puasa je seperti biasa.kalau tak mampu jgn dipaksa demi kesihatan ibu dan baby.pape pun rujuk doc

allahmdulilah..Saya dapat berpuasa masa mengandung nie.7 tahun dulu pun Saya dapat puasa penuh.