Pemeriksaan Gigi

Salam nak tanya, ada effect ke kalau takbuat pemeriksaan gigi sewaktu pregnant? Saya trauma takut taksuka doktor gigi. Helpp 😭

8 Balas

Kalau gigi cantik, bersih, takpergi pun takpe. salah satu kene buat check gigi..doktor/nurse takut gigi problem atau gusi berdarah sewaktu mengandung. lagi2 trimester pertama. kalau ada karang gigi. diorang akan buang. sebab trimester pertama selalu nya kejadian morning sickness berlaku kepada 90% kpd ibu mengandung. takde selera makan 1hal...bau mulut 1hal..nak termuntah je..utk memgelakkan muntah salah satu nya check gigi kasi doktor tengok..nanti ada apa2 berpunca nya bau mulut../gusi berdarah..doktor kasi tau..just my 2cent

xde effect ape pun sis klu x pergi..hehe.. tapi klu sy lagi sy suke pergi, nak pegi time biasa2 mmg mls, so bila mngandung tu ade la alasan kukuh sket pegi cek gg haa..

3y ago

haha.. takut mmg takut, dia punye ngilu time kena buat scaling tu menitis2 ayer mata, tapi demi xmau sakit gg dikemudian hari akibat kehabisan kalsium, buat jugaklaa..hahaha..tabahlah~

ya sis..betul tu.. ikutkan memang trauma..tp sbb fikirkn kebaikn utk kita dan baby kena juga buat sis.. kalau tk cek nnti susahkn kita balik..kalau ada apa2 yg berlaku 😣

waalaikumusalam.. pengalaman saya sepanjang mengandung 4kali check gigi 2x buat rawatan.. tampal gigi dan rawatan matikan akar.. insya Allah xd apa tu.. dia check je.. 😊

3y ago

haha.. xpee sy percaya ada org yg mcm tu 😂😂 insya Allah moga Allah beri keberanian. ❤

Kalau xnk pegi klinik gov pegi swasta jer.. Mcm sy trauma dgn klinik gg gov since dr sekolah lg, time pregnant pegi klinik swasta just kene kuar duit sikit la..

sy xde pegi pun waktu mengandung..xdisuruh pegi n xsakit gigi so xdela buat pemeriksaan gigi..

3y ago

Yekee. Dengar jawapan ni rasa lega sikit 🤣🤣

Boleh je. Tapi kena inform yg tgh pregnant

pegi sis. drg cuma cek sbp kita tngh prgnt

3y ago

Ada pengalaman buruk masa check gigi dulu. Sampai sekarang takut.