Pengalaman

As salam n hi semua. Ini mungkin kali terakhir saya post kat sini atau jika ada rezeki saya mengandung lagi lepas ni saya akan download balik apps asean parents ni. Gambar test upt tu merupakan suatu pengalaman, kenangan paling manis dalam hidup saya. Tak pernah dapat double line mcm tu, ini adalah kali pertama dalam usia perkhwinan 4tahun saya. Semestinya sangat manis untuk saya dan suami. Tapi siapa jangka,takdir Allah untuk saya, gambar test upt apabila dilihat sebelum ini membuatkan diri ni happy,sekarang sudah menjadi kesedihan pada hidup saya. Kandungan saya gugur usia dia 7 minggu. Pada permulaan, doktor xdapat detect kndungn dlm rahim. Mungkin katanya masih terlalu awl,lntas diminta untk dtg selepas 3 minggu. Masa ni lepas je test guna clearblue,esk tu trus pegi scan di poliklinik tluk kmbar. Ini krn saya sblm sya test tu mlm tu jugak msa buang air kcil,trdpt darah kluar walaupun sdikit saya jd rsau. Lntas esknya tu bila scan jumpa doktor, saya trus bg tahu pdnya. Doktor ckp mungkin saya ada buat kerja berat. Setelah hari tu,memang dah xde darah dah. Hari2 saya berlalu dgn kegembiraan krn ada zuriat dlm rahim saya. Saya beranggapan mcm tu la. Suami pun makin brtambah caring. Semestinya saya berasa sgt gembira,ditambah pulak setelah 4 tahun kami menanti,dan bulan februari merupakan ulang tahun perkahwinan kami. Sebagai tanda syukur dan saya anggap bagai sedekah semoga Allah jaga saya dan bby,saya sanggup spend duit belanja family saya baju raya walaupun baru bulan 1. Namun, kegembiraan saya tak lama. Minggu lepas, benda paling saya takut jadi kat saya. Setiap kali saya nak buang air kecil, mesti saya akan check sama ada, ada darah ke tidak. Selalunya hanya ada cecair putih biasa je, tapi hari khamis tanggal 28/1/2021. Masa masuk toilet utk solat asar,saya check mcm biasa. Mimpi ngeri terjadi, dimana terdapat darah pada faraj saya. Non stop. Saya menangis,berdoa moga tiada kejadian buruk terjadi. Saya tunggu suami saya pulang dari jam 6 hingga 10 malam. Terus pergi hospital untuk check. Macam hri tu jugak, doktor scan xnmpk bby dalam rahim. Dan agak kecewa doktor ingat saya ni late period je. Tapi diorang minta utk buat urine test lagi sekali. Dan resultnya positif,baru la nampk mcn diorang kalut check bhgian bawah smua. Setelah itu diorang hntar ke hospital besar pulau pinang. Disana pulak, doktor scan atas perut tetap tak nampak baby dalam rahim, even kantung sekalipun. Check bahagian bawah pun takde. Malu tu pun dh hilang sbb cuma ingat baby je sekarang. Diorang ambik blood test dan bagi result keesokan pagi. Pagi2 je lepas subuh terus call ,mintak admit ward kerana bacaan darah saya tinggi yg bermaksud,saya dh mengandung lma dh. Tapi diornag xjumpa bby even kntung pun dalam rahim saya,diorang takut saya jadi kandungan luar rahim. Kat sana dah jumpa pakar semua ,tetap result sama. Tapi darah stop keluar dah masa tu. Darah ada balik masa diorang keluarkan batang yang diorang scan pada bhagian bawah tu,doktor cakap takut saya dah gugur ni sebab darah keluar banyak. Tapi saya dh tak kisah andai kata gugur ,saya dh redha. Berbanding luar rahim yang perlu dipotong tiub fallopian tu. Baby pun bkn boleh diselamatkan. Tambahan pula saya ni belum ada anak, so saya takut la effect lepas tiub dipotong. Hari ahad baru la test darah ambik semula, hari sabtu sebelum tu. Memang stay kat ward xda buat apa. Memang orang kata rest je la. Bacaan darah menurun walaupun masih tinggi,tapi doktor cakap kiranya kandungan saya tak menjadi la. Saya bagitahu memang ada keluar darah jugak sikit2 hari ahad tu,dan saya dah mula sakit perut. Agak kecewa juga,doktor macam menanggap keguguran diawl ni benda biasa. Bila ditanya kenapa jadi,mcm nk elak semua. Agak kecewa la dengan jwapan smua. Sebab smua in bnda biasa je kan gugur awl2 kndungan. Tapi kami yang menanti lama dan berharap ni macam mana perasaanya. Saya boleh discharge. Sekarang tunggu je la kandungan ni keluar sendiri. Sakit memang sakit. Sedih pun ada,tengok asam saya makan masa saya loya dulu pun sedih. Kenangan kan. Owh ya, lupa nk cakap. Bila keguguran berlaku, apa saya baca di internet sedikit sebanyak siptom kehamilan dah mula berkurang. Macam saya dua hari sebelum darah turun,saya dah tak rasa loya dah. Bagi saya agak pelik la. Tapi saya anggap Allah nak mudahkan urusan saya buat kerja kut. Lama2 sampai saya dok kat ward, breast saya dah tak sakit mcm sebelum2 ni. So dari situ saya dh mula redha, walaupun doktor xbgi result lagi. Pesakit dekat ward bagus2 semua. Bagi kata2 semangat kat saya, kata ada tu rezeki lain. Tetapi saya agak trauma,kerana takut benda boleh berlaku lagi sekali. Masa saya bru tahu saya mengndung. Saya banyak berzikir "Allah Maha Kekal" ini saya dapat tips dari internet. Saya xingt bila saya cri doa elak keguguran, masa start turun darah atau sebelum tu. Tapi takdir Allah melangkau semua. Waktu solat sentiasa doakn ank dalam kndungn ni sihat. Saya ingat bby saya kuat . Tapi silap saya. Mungkin ada la perbuatan saya yg buas sgt ke. Saya tak nak salahkan Allah dalam hal ni. Ada hikmah tersembunyi itu pasti bukan. Nasihat saya kalau ada turun darah tu pergi la check kat hospital ke. Walaupun kawan saya cakap spotting biasa. Tapi saya tetap pergi check. Dan akhirnya betul la saya keguguran. Tipu la masa kat ward sementara tunggu ujian darah diambik untuk hari ahad tu, saya tak berharap bby masih boleh diselamatkan. Saya berharap agar tiba2 nampak kantung ke masa scan. Tapi tu cuma harapan. Saya selalu ingat mungkin pembalasan atas dosa saya. Entah la bila down mcm2 benda bermain kat fikiran Sekarang saya nak bangkit balik, buat kerja apa tertangguh setelah habis pantang ni. Saya sentiasa harap Allah bersama saya. Mungkin Allah nak bagi kejayaan terlebih dahulu pada saya sebelum ditakdirkan ada rezeki zuriat. Sedikit coretan dari saya yang kerdil ini. Maaf agak panjang.

Pengalaman
58 Balas

Ya Allah cerita sis sama sebijik mcm saya.. Saya ttc nak masuk 6 thn dah.. Bln mac saya tibe2 lambat period 4 hari.. Sbb period saya on time tiap2 bln.. Balik kje beli upt then esok subuhnye cek.. Alhamdulillah positif.. Seronok sgt time tu.. Sampai hari ni xbole lupa perasaan time tu.. Suami saya pon happy sgt2.. Sbb itulah upt prtama yg positif slama saya kwin.. Slama 6 thn ni beli upt beratus xprnah positif.. Then pegi klinik doc ckp da 4weeks tp xnmpak apa2 lg.. Saya tunggu lg 2weeks utk scan lg skali.. Mase tu da 6weeks doc ckp still xnmpak apa2 tp dinding rahim da menebal.. Saya pon positifkan diri mgkin lg seminggu dua baby akan nmpak.. Tp 2 hari lps tu saya bleeding dan mula rase mcm senggugut yg kuat.. Suami trus bwk ke hspital.. Doc cek upt still positif tp scan xnmpak apa2.. Sama mcm sis, doc rsau pregnant luar rahim.. Tp alhamdulillah xde.. Doc ckp mgkin kandungan xjdi.. Mgkin da keluar masa saya bleeding byk tu.. Sedihnya time tu Allah je yg tau.. Terus trbayang suami kat luar yg tgh tunggu wife dia ni.. Tringat yg suami slalu brcakap dgn perut lps tau saya pregnant.. Rase brsalah sgt time tu.. Saya x warded.. Doc bg mc 5 hari je utk rehat.. Sejak tu hari2 teringat pengalaman mual2, xlalu mkn tp lapar memanjang, suami belikan susu dan buah2 smpai busuk sbb wife dia ni xlalu mkn.. Pengalaman mcm tula yg saya teringin sgt nk rasa.. Sbb sepanjang 6 thn kwin duk tgk org lain je yg pregnant.. Tup2 tuhan bg merasa.. Alhamdulillah wlaupon sekejap tp saya brsyukur dpt merasa pengalaman tu.. Skrg dlm proses ttc lg.. Xmemaksa sgt.. Just go with the flow je org ckp.. Xnk stress2.. Moga kita dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah dgn secepatnya.. Aaminn2 ya rabb.. Jgn putus asa 😉❤️

sbr ye...jgn berhenti berusaha dan berdoa...tawakal je k....Sy sblm dpt ank pertama 2 kali keguguran..thn baru azam sy menutup aurat kemana pun sy pergi sbb sblm ni on off..Time jln2 je pakai tudung...Dh buat tu sy x harapkn apa2 sbb dh 2thn kan...Period pun dtg x menentu jd dlm fikiran sy ssh nak lekat lh.Lps tu period x dtg2...suami suruh buat test..sy dh mls sbb tkt kecewa.Test2 naik 2line.Mmg bed rest 2bln tu..lps 2bln sy usaha dan tawakal je berurt kpg...tiap2 bln sy berurt utk tahan kandungan dr gugur lg sbb ms 2bln tu mcm dh ada tanda2 nak gugur...perut sakit sngt..Sy x nak dgr kata mak cik sy...jgn berurt nanti janin dlm hancur katanya.Drp sy x usaha apa2..sbb sblm ni sy x usaha apa2 pun utk sy terus gugur..doktor pun bknnya ada bg apa2 ubt utk sy wpun dekat hosp.Sy jenis rahim lemah.Sblm nak dpt ank sulung tu mmg mcm2 usaha sy buat...berurt,mkn supliment semua,minum buah zuriat..berubat ruqyyah...bljr cara bersm suami dlm internet utk cptkn kehamilan.Semua tu usaha sy buat.Selebihnya sy tawakal je.Sy phm perasaan puan..sbb sy dh 2 kali mengalaminya sblm ada ank..sakit mmg sakit..Tp suami kalau jenis bg smngt kat kita insyaallah pasti ada tu nanti..sy ni jenis mudah patah semangat...tetapi suami sllu memberi semangat dan sokongan.Sbr ye puan...sy crta pengalaman sy utk puan tidak merasa keseorangan yg ada mslh spt ini....Sbb puan blh mengandung tu ertinya puan xda mslh apa2..cuma belum rezeki lg...sbr ye....💪💪💪

waalaikumsalam, hai sis jgn prnh ptus asa k, In Sha Allah pasti akn ada rezeki sis dlm masa terdekat ni..faham sgt perasaan sis cmna skrg ni n apa yg sis tgh lalui skrg ni, sbb sya pun cm sis gak prnh lalui apa yg sis lalui skrg ni..u are nt alone sis..ingt apa yg terjadi pasti ada hikmahnya..Allah uji hambanya sbb sygkn hmbanya..sentiasa dktkn diri sis dgn Allah, mengadu dgn Allah, Allah 24 jam dgn kta sis, apa yg sis nk luahkn je dgn Allah sis..ingt sis anak kta tgh tnggu kta di syurga sna..tgh sronok kt sna..sya pun lps 3 thun kwen dpt taw pregnt xp x lama pun, lps 6 mnggu tu gi chckup dpt taw bby dah stop growing trpksa buat dnc..mmg dwn sgt2 xp Alhamdulillah sya yakin smua ni pasti ada hikmah disebaliknya..Alhamdulillah lps 1 thun rehat thum yg baru dgn bulan yg sma sya dapati pregnt lgi skli sya prengnt dan Alhamdulillah Allah kurniakn zuriat yg ckup sifat sihat cantik sempurna kt sya dan Alhamdulillah ank pun dah nk sthun. Allah xnk kta giveup sis ingt sis sntiasa dktkn diri dgn Allah dan sntiasa bersangka baik dgn Allah pasti ada yg lebih baik menanti sis dan suami. slalu sis amalkn olive oil, kurma ajwa badam dan susu kambing. smoga sis dpt bby yg comel dan sihat sempurna. Amin

terima kasih semua diatas segala ucapan,nasihat yg sgt menyentuh perasaan saya. terus terang saya ckp saya jd bngkit dan bersemangat kembali setelah baca reply dari awk semua. hanya Allah yg dpt membalasnya walaupun kita xpnah berjumpa. in sha Allah saya akn cuba jga diri dgn lbh baik lg. try tuk diet sbb prut saya ni agak bncit even sblm preggy, so msa preggy agak xselesa sbnrnya sbb bby ada kt bawah..rsa mcm bby pun xselesa sbb tu dya jtuh..sya smpai beranggapn mcm tu la..sya akn try suppliment yg dijamin selamat..continue mkn folic asid n lbhkn mknn sihat.impian saya semoga ada jugak rezeki zuriat tahun ni..kesian tgk ayah mntua yg dh mjngksu usia 80 thn tu,tringin sgt nk tgk cucu dari ank bongsunya tu..saya doakn sesiapa shj psangn yg menanti zuriat mcm saya dikurniakan zuriat secepat.n bg yg sdg preggy moga kndungn anda semua selamat n sihat..bg insan yg sudah mnjdi parents moga ank anda dan sesiapa shj lah yg brimpian jd ibuayh ni mndpt anak yg soleh solehah sihat sejahtera sllu..aamiin..💝💝

3y ago

Aminnnnn 🤲🏻 semoga doa yg baik ni berbalik pd awk.. take care 💝

Semoga tabah ya..anggaplah anak ini tggu kita di syurga..sy penah juga masa 4 thn lebih kawin ,1st time ngandung..then xde rezeki masa 4 bulan, baby gugur sbb rahim x kuat..mmg redha habis masa tu..thn ke 10 perkahwinan, br allah bg merasa lagi mengandung..time ni mcm3 sy buat..cr doa utk elak gugur..double triple bersedekah..then sy serah diri dkt hospital utk jahit rahim sy supaya kantung x turun even sakit tu Allah yg tahu..paling penting, sy mmg rahsiakan kandungan sy..xde dah excited share2 psl baby la ngandung bagai dkt fb or ig..mmg diam je..biar org sekeliling je tahu itu pon sbb perot makin membesar..kena ingat, kita sbg hamba Allah x lepas dr ujian Allah..apa yang berlaku, kita ni special..sbb ada anak syurga tnggu kita dkt sana..kena jaga emosi skrg ya..Insyaallah..Allah akan bg yg lebih baik utk kita..take care ye sis❤

allahuakbar,sama seperti pengalaman sya pada hjug tahun lepas,sya kegugiran pada 27.12.2020 usia kandungan 10w3d.sgt sedih....tpi sya berpantang sambil merancang selama 2 bulan dgn mengambil pil perancang kehamilan,lepas tu sya stop makan pil perancang,klu d ikutkan nasihat doktor klinik kerajaan kena merancang 6 bulan utk kembali mengandung.tapi doktor swasta kata 3,4 bulan dah boleh mengandung balik,tpu hati ni gatal sgt nak ada baby lagi,itulah sya stip setelah 2 bulan makan pil perancang.period terakhir sya pada 24.02 2021 dan alhamdulillah kini sya mengandung,usia kandungan sdh masuk 15w1d.sya doakan awak juga akan merasakan menimang cahaya mata😘😘kalau tak keberatan cuba madu turkey wawa zainal tu,suami isteri blh makan,mna tau sebulu dgn badan,amin³....ingat lah bahawa sdh ada yg menanti kita d syurga sna,amin³😇😇

sabar ye sis,insyallah ada rezeki nanti,saya dua kali dah sis keguguran memang sedih sengat😢😢😭tapi tuhan lagi sayang kan anak2 kita sis,memang selepas gugur tu senang lekat tapi ambil masa untuk sembuh kan dalam tu dulu baru kita plan untuk hamil lagi,,macam saya keguguran dalam masa yg dekat sis firt keguguran tu 25/12/20 dua bulan kemudian saya hamil lagi tapi tuhan bagi kebahagian tu sekejap saja dan 2 kali saya mengandung tu hanya bertahan 12w dan sama kedua nya ada turun darah,,,memang saya nak kan anak lagi tapi saya trauma sangat sis dan saya memutuskan untuk merancang kembali bukan kita tolak rezeki dari tuhan cuman trauma sangat sis..........😭😭😭😭dan sekarang saya masih berpantang kali kedua keguguran,,DAN SEMANGAT UNTUK IBU2 YG KEGUGURAN KITA HARUS KUAT,ANAK SURGA MENJADI PENDOA UNTUK IBU BAPA

lpas nikah 2018 bln 8 xlama sy hamil happy sgt tp bln 12 gugur tahun berikutnya dy hamil lg bln 12 gugur lg tahun 2020 rezki sy hamil lg sy jd fobia takut berulang semula. memandangkn sy da berusia bimbang xbleh hamil lg. alhamdulillah Allah lindu g kehamila sy kai ini. InsyaAllah bln 4 sy melahirkan. masa sy keguguran. yg pertama baby sy da klua msa sy memandu kreta. sedikit kesal pekerja hsptl sruh sy pergi sendiri ke bahagia wad bersalin. darah da tembus sedikit di pakaian sy. yg kedua pun baby da klua sndiri siap dgn karung. sesiapa pun yg gugur akan melalui fasa kesedihan yg sukar org lain fahami. berdoala semoga Allah ganti yg lebih baik lg. mungkin Allah beri rezeki kembar lepas ni. saper tau. sy doakn puan dilimpahi kebahagiaan dan cahaya mata penyejuk hati nnt

jangan risau kalau gugur, takpa bina semangat kembali. Baru saya tahu, semasa kandungan kita mengandung jangan keluar selepas asar hingga malam. Pastu amalkan ayat² pendinding, saya pun baru keguguran tapi memang dah jangka sebab asyik keluar pendarahan , kemuncaknya minggu ke 8 saya gugur. nauzubillah. Sekarang saya follow fb dan youtube Pusat perubatan Islam Idrus , dia ceritakan ibu mengandung kena baca ayat² pendinding , sebab jin sangat sukakan janin bayi yang belum lahir, makanan kegemarannya. So, saya pun perasan, tulang² lepas makan kena cepat buang, itu pun jin suka, so lepasni in shaa Allah doa banyak² semoga dikuatkan rahim dan saya pun nak amalkan acid folic utk kuatkan balik rahim nanti in shaa Allah. sebab kena ambik acid folic sebelum rancang kehamilan

Salam puan , InshAllah puan akan dikurniakan rezeki zuriat selepas ini . Allah akan bg pd masa yg sesuai. Janji allah tu pasti. Yg penting banyak berdoa dan bersangka baik dgn Allah. Setiap yg berlaku pasti ada hikmah nya. InshAllah Sy pun pernah rasa mcm puan , sy 2 kali keguguran . Dan sy paham sangat perasaan buat , mmg rasa down & sedih sangat sbb kita mengharapkan nak ada zuriat. Tp kita kena letakkan pengharapan kita pd Allah . Alhamdulilah skrg sy tgh pregnant 8 bulan dan tunggu hari bersalin selepas 2 kali keguguran , InshAllah ada rezeki utk puan . Yg penting kita sabar & redha. Sbb Allah mesti nak bg zuriat yg terbaik utk puan & suami . ❤️