Luka jahit

Salam, mummyz² sekalian. Tumpang tanya ye, maaflah saya young mummy takde pengalaman langsung. Kalau luka jahit bersalin normal brp lama ye nak ambil masa utk pulih semula? Brp lama nk jaga langkah supaya jahitan tak terbuka? Skrg sy dlm 10 hari dah berpantang tapi masih takut nak bergerak, pakai seluar. Please anyone help me ?

10 Balas

Sy hari ke17 dging da cntum elok. Hari ke 20 benang da xda da . Lepas buang air. Anginkan depan kipas Sapu ubat kuning . Anginkan lagi depan kipas Kangkang ja depan kipas stand tu 😅 Pad stiap kali kencing. Stiap kali tu la kena tukar sbb nk jaga kbrsihan. Titis ubat bukan kt lua ja. Bg menitis msuk bhgian dlm skit. Tips dari nurse yg ni. Ubat habis minta ja dari kk 😊

5y ago

Hahahha 👍👍👍

Time sy pntang bersalin normal dlu 30 hr jugak la jaga langkah.. pakai bengkung smpai bwh punggung... jd kena la jln kepit... huhuhu... bile dah 3+ hr tu benang akn tecabut sndiri.. continue je la sapu ubt kuning yg doc bg tu smpai abis pantang 44 hr..

seluar jgn pakai seluar yg ketat..kalo blh xyh paki seluar just paki skirt lbuh or kaen je..sy luke jht 2mnggu dh oky..pantang bersame suami biar lh 100 hari..

Sy dekat sebulan jugak sbb lepas bersalin seminggu warded. Dh balik anak pulak prolong jaundis. Terlalu byk gerak tu luka lambat sikit baik.

5y ago

Byk gerak bkn xblh. Lg elok untuk lancarkn darah. Tp sy lasak sbb bf bby pn sy bersila. Haha. Tu lmbt. Last sy minum jelly gamat n sapu gel gamat. Seminggu je trus ok.

2mgu biasanya.. Cume dh baik pon jgn la lasak2..

Insya Allah dlm 2 week tu dh baik raseny.

5y ago

Benang ambik masa skit kot.

luka epi sy hpr sebulan jugak

Dalam 3 mggu jga sis..

20 hari-6 bulan

Saya 3weeks.nak duduk pun sakit.yang penting kena jaga betul2.means pergi toilet je kena cuci guna air sahaja and lap kering.jangan bagi dia moist and jangan guna seluar dalam ketat.