Luka jahitan bersalin

Salam.. Nak tanya hari ni hari ke 20 sy berpantang tapi luka jahit tak lega lagi.. Sy nampak mcm jahitan terbuka.. Kalau pergi klinik kena jahit balik atau bg ubat saja.. #ingintahu #pleasehelp

11 Balas

Kalau dulu sblm keadaan covid nurse akan dtg rumah apabila dah cukup sebulan utk check pusat baby dan jahitan ibu. Skrg ni ramai dipanggil ke KK. Okay saya ada pengalaman anak sulung saya jahitan msh terbuka 2 inci sbb sewaktu bersalin dijahit gitu. Jd it takes 2 months to heal. Selepas sebulan saya blk ke hosp sama dan beritahu doc, mereka tak jahit semula sbb saya takut, jdnye doc cuma lekatkan dgn glu tak sakit mintak saya rendam dgn air garam utk jahitan dibuka jdnye amik 2 bulan utk pulih

Pergi je kk. Mintak nurse tengokkan. Sebab saya pun masa pantang hari tu ingatkan luka terbuka sebab macam pedih pedih. Rupanya benang yg hujung tu yg mencucuk. Sebab kalau nurse check. Dia takde kata luka terbukak ke ape. Perasaan saya je. Luka tu kena lap kering. Sapu ubat kuning tu. Rendam air garam. Saya punya luka pun hampir dua bulan jugak baru betul betul elok.

2y ago

haah perasaan. sampai tak tenang kan.. menangis pun bleh jadi.. sbb risau

saya pun jahitan terbuka..sbb renyah bby warded dan husband demam panas masa seminggu lepas bersalin..nak duduk punyalah sakit yg amat..lagi2 time menyusukan baby, kesian kat baby sbb x selesa kedudukan..mmg x jahit balik. boleh try minum pati ikan haruan..

Sye nurse dtg rumah cek . Hari ke brpe sye tak igt , dan jahitan sye terbuka bhgian bawa . Terbuka mungkin sbb genyah pergi balik hosp sbb ank masuk nursery . Sye punye tak kne jahit balik cume kerap cuci shje .

10mo ago

Cuci sendiri .. dan dia kate klau ade tanda2 mcm kne jangkitan terus g kk

biase nnti ade nurse check luka jahitan..tp lupa dh hr ke brp..time tu bleh tya nurse

2y ago

nurse dah tak datang melawat dah kat rumah.. tgu sebulan pula cek kat kk.. sebab dah masuk 20hari

Kalau jahitan terbukak tak akan jahit balik , sebab saya sendiri pun luka terbuka

cuci dengan air daun sireh sis.. cepat sembuh luka walaupun terbuka..

baik sis pergi kk..check dulu

kalau saya,saya suka tanya nurse..

bole mintak nurse tgokkan