air gula ?

salam mummy2 gojes semua ? korg start minum air gula brape week ye?

36 Balas

Nurse akan bgtau bila kena minum air gula. Depends pada tahap kesihatan kita dan kandungan. Ada yg berubah2 contohnya x perlu minum tp tiba2 kena minum sbb berat naik mendadak. So kena buat MGTT tu. Ada yg kena 1x, ada yg 2x. Tengok ats risiko kita sepanjang pregnant. Semua org tak sama. Mcm sy sendiri, buka buku masa 9w. 12w dah kena minum sbb risiko ats faktor umur dan sejarah family. Nanti waktu 7bulan kena repeat lg. Ada org takde masalah, so sekali je kena minum. So apa2 sis tanya nurse. Jgn tengok org sekeliling. Sbb semua mommies tak sama.

Atas nurse jgk sbnrya, ade yg jns nk suruh cpt2, ade yg lambat2 sikit, Sy 12weeks 😊 kwn sy Sme2 mgndung, sme2 klinik yg same, dia 17weeks pun x suruh minum lg, sy pun pelik 😂😂

5y ago

Sy 29, berat 54

sy dh 19w skrg n ada tnye nurse psl air gula .. dia ckp tayah minum dulu sb mak bpk sy takde kencing manis n sy takde mslh setakat ni

Tgh minum air gula kali ke 2 harini. Kali pertama bulan 4 haritu. Ni kali kedua sbb berat terlebih 🤭. Harap x sangkut lah

esok kne minum air gula.10w5d.ni start posa da..minggu lepas bru buka buku pink da kne dtg utk minum air gula

Week ke 10 kena minum air gula sbb dah 2 kali abortion jdi nurse nak thu adkh pnca kncing manis or etc..

lepas bukak buku pink biasa nurse akn bgtau..mcm sy ptut mse 14 weeks but nurse lupa..29 w bru minum😂😂

5y ago

owh ye ke,tq info 🤗 sy nurse x bgtau lg 😂

.saya kena minum gula waktu 24 minggu nanti sekali je nurse cakap..sekarang baru 12 minggu..

Saya 27week sis.. sekarang ni kalau x silap saya, semua diwajibkan minum air gula 😅😅

Saya 16w kena minum sbb kena 2kali. 😂 Dulu preggy sekali je. Skrg plak 2kali.