CANDIDA ALBICANS (14 WEEKS)

Salam moms sy nk tanya ,ada x yg terkena jangkitan kulat (yeast) candida albicans time preggy seawal 14 weeks ? Maaf , sblm tu sy nk tanya,ubat CANDIDA yg insert dekat bawah (kemaluan) tu betul ke mmg pns?sy smpai skrg xbrni nk pkai ubat tu,doc ckp klau xpkai lg bhya sbb nnti tkut effect dkt bby & mudah terkena GBS.. Dh 3 org mommy preggy ada bagitau,lepas je pd dia insert ubat CANDIDA tu kt kemaluan , x selang beberapa lama diorang miscarriage , tp kenapa ye??bkn ke ubat tu doc sendiri yg kasi @ ada sbb lain 🤔 - Anyone tau x? #ingintahu #firstmom

17 Balas

if awak risau nk pakai ubat tu, awak boleh dptkan advise dr doctor. minta doctor bg penerangan lebih lanjut. adakah ubat tu berbahaya sekiranya pakai diawal kehamilan. ada effek utk baby tak. minta doctor yg jelaskan dkt awak.☺️ sy ada both. candida & gbs+. dan dah selamat pon bersalin pd 5.1.23. masa 1st buat swab keputihan dkt klinik tmpt sy checkup belom detect ada both ni. tp ada bacteria lain jadi doctor still bg ubat insert & antibiotik. 3x ubat insert ni sy pakai. disebabkan masih tak okay sy dptkan 2nd option dkt klinik lain. dkt situ doctor suggest utk buat swab lg skali. dn result keluar sy ada both. masa dkt klinik tu pon doctor bagi ubat insert dn antibiotik utk rawat candida dulu. doctor ckp utk gbs+ ni masa nk bersalin nnt doctor akan on antibiotik. ubat insert tu pon sy kena pakai 3x juga. jadi sy pakai utk rawat candida sy. sepanjang sy pakai ubat insert xde rasa panas pon. sy pakai waktu malam before nak tido. sbb xnk ubat tu turun balik. setahu sy ubat tu utk rawat keputihan dkt miss v kita. ubat tu xmasok pon smpi dlm rahim kita. lgpon baby kita dilindungi air ketuban.

1y ago

aamiin aamiin ya mujib. thank u awak atas doanya🤲🌻

Saya pregnant ke-2 keputihan sngat teruk.. Dri awal pregnant smpai bersalin.. Smpai 5x masuk ubat insert bawah still x ok.. Xda rsa panas apa pn masa pakai tu.. Hri tu saya 3 kali swab vagina.. 1st swab detect ada jangkitan candida albicans so doc bgi ubat insert tu.. Sminggu tu berkurang laa.. Pastu kputihan jdi bnyak balik.. Pastu perut 7 bulan swab vagina lgi sbb keputihan saya msih x resolve.. Result ke-2 tu xda jangkitan apa dah... Just keputihan biasa... Tpi doc still bgi kgi ubat insert tu... Sma juga, berkurang pastu lma2 banyak lgi keputihan kluar... Masuk pregnant 35weeks saya request dgn nurse n doc lgi untk buat swab vagina sbb saya risau kot2 last pregnancy tetibe ada GBS plak, bahaya.. So doc pn buat lgi HVS tu.. N result ada lgi jangkitan candida tuu.. Punnn doc bgi jer ubat insert tu smpai saya bersalin pkai dua minggu-dua minggu.. Alhamdulillah 25.12.2022 selamat bersalin kn baby girl... Baby sihat walafiat alhamdulillah...

1y ago

Biasa keputihan tu warna cream hijau hijau. Saya 7 bulan baru ada jangkitan kulat tu. Doc bagi unat insert, baru sekali je saya pakai. Esoknya keputihan keluar berketul, puas hati tengok. Lepas tu dah berkurang. Next week kena jumpa doc balik untuk tengok keputusan hvs

Biasanya apa yg doc sarankan tu, insyaAllah takkan bahayakan kandungan Tapi doc pakar sendiri ada cakap, apa2 pun bergantung pada izin Allah swt, kita hanya mampu ikhtiar sahaja. Klu Allah izinkan baby tu membesar, insyaAllah baby tu akan membesar dgn sihat, dan jika Allah berkehendak sebaliknya, maka tiada apa yg mampu kita buat. Mudah2an urusan awk dipermudahkan, dan semoga baby membesar dgn sihat dan sempurna🤲🏻

1y ago

😘

sy ni spnjng kehamilan ad masalah kencing kotor dan keputihan... ubat tu sy dpt dh 4 kali... so far okey je xde pape 😅 walaupon dh pakai tetap ada jgk kuman nya... smpai on antibiotik 3 kli... skng 32 weeks tunggu result doc pakar positif gbs atau x , klau ye smpai bersalin lh sy kne on antibiotik 🤔 so far ubat tu xde pon rasa panas... pakai ubt tu pon mlm sblom tido

Saya kene masa 19 weeks, alhamdulillah doc bg ubat pasari masuk bwh tu pakai 3 malam berturut2, xde rasa panas or apa, doc ade jgk bg serbuk utk cuci vagina, alhamdulillah hari ke 3 dh xgatal, plus saya pnya keputihan tu pn skit sgt2, padahal sebelum pregnant xde mslh keputihan, pelik jgk time pregnant ni Mcm2 plak.

saya time 18weeks pun ada candida fungus jugak. banyak sangat amount bila doctor sodok tu. masukkan jugak ubat pessary dalam vagina tapi alhamdulillah semua okay je. candida pun dah kurang tak macam dulu

1y ago

baru 1 kali masukkan ubat and swab pun baru skali time 18 weeks tu. now dah 21 weeks, alhamdulillah dah liquid kekuningan tu dah kurang

sy pernah pakai ubat tu Masa pregnant. alhamdulillah takde masalah Dan selamat. tapi kalau awak ragu.. boleh rujuk doctor semula sama ada ia Selamat atau tidak untuk awak Dan bayi .

cuba tanya doktor balik sbb taktau juga kes 3 org pregnant yg jadi tu sbb ubat tu sahaja atau sbb lain. tak berani juga nk cadang2 sbb takmau jadi apa2 kt mom.

1y ago

Smlm sy ad tanya doc , dia ckp mybe moms tu mmg keputihan dia tu dh thp yg teruk & bru nk rawat ,sbb tu la kot effect dia kn puan,tp rmai jgk yg ckp ok xbhya ,kita plk yg was2 😅

sy sis bnyk kali da msuk ubat insert dkt bwh sy doc pkar yg bg ubat tu, sy jd trus lps sy tau pregnant naik bengkak biji2 gatal dkt sbleh miss v, alhamdullilah kandung msih ok

1y ago

biji mcm jerawat ade nanah tu gatal die xleh nk duduk sy

sy pun ada gbs , lepas pakai ubat insert tu terus okay je , takde pulak rasa panas , dah kali kedua pakai ubat insert tu masa trimister 2 , so far okay je