CANDIDA ALBICANS (14 WEEKS)

Salam moms sy nk tanya ,ada x yg terkena jangkitan kulat (yeast) candida albicans time preggy seawal 14 weeks ? Maaf , sblm tu sy nk tanya,ubat CANDIDA yg insert dekat bawah (kemaluan) tu betul ke mmg pns?sy smpai skrg xbrni nk pkai ubat tu,doc ckp klau xpkai lg bhya sbb nnti tkut effect dkt bby & mudah terkena GBS.. Dh 3 org mommy preggy ada bagitau,lepas je pd dia insert ubat CANDIDA tu kt kemaluan , x selang beberapa lama diorang miscarriage , tp kenapa ye??bkn ke ubat tu doc sendiri yg kasi @ ada sbb lain 🤔 - Anyone tau x? #ingintahu #firstmom

17 Balas

if awak risau nk pakai ubat tu, awak boleh dptkan advise dr doctor. minta doctor bg penerangan lebih lanjut. adakah ubat tu berbahaya sekiranya pakai diawal kehamilan. ada effek utk baby tak. minta doctor yg jelaskan dkt awak.☺️ sy ada both. candida & gbs+. dan dah selamat pon bersalin pd 5.1.23. masa 1st buat swab keputihan dkt klinik tmpt sy checkup belom detect ada both ni. tp ada bacteria lain jadi doctor still bg ubat insert & antibiotik. 3x ubat insert ni sy pakai. disebabkan masih tak okay sy dptkan 2nd option dkt klinik lain. dkt situ doctor suggest utk buat swab lg skali. dn result keluar sy ada both. masa dkt klinik tu pon doctor bagi ubat insert dn antibiotik utk rawat candida dulu. doctor ckp utk gbs+ ni masa nk bersalin nnt doctor akan on antibiotik. ubat insert tu pon sy kena pakai 3x juga. jadi sy pakai utk rawat candida sy. sepanjang sy pakai ubat insert xde rasa panas pon. sy pakai waktu malam before nak tido. sbb xnk ubat tu turun balik. setahu sy ubat tu utk rawat keputihan dkt miss v kita. ubat tu xmasok pon smpi dlm rahim kita. lgpon baby kita dilindungi air ketuban.

1y ago

aamiin aamiin ya mujib. thank u awak atas doanya🤲🌻