Boleh kah bersalin Di Hospital

Salam mommy2x sekalian.. Nak tnya boleh kha bersalin di hospital tnpa surat nikah dan tiada berklinik.. Kawan saya tnya tpi saya x tau apa2x sbb sya pun bru pregg anak first..

7 Balas

Waalaikumussalam. Kawan awak kena buka juga buku pink tu sis. Cerita perkara sebenar kat nurse tu, InshaAllah dorang akan faham dan akan tolong. Penting tu buku pink sebab kat situ doc nak tahu keadaan baby. Kalau datang2 hospital terus nak bersalin, takut ada komplikasi nanti macam mana doc nak tahu. Lagi satu, kalau bersalin anak selamat Alhamdulillah. Tapi kalau bersalin anak tak selamat, akan jadi kes polis tau sebab menyembunyikan kandungan dan menyebabkan kematian. Boleh je bersalin di hospital kerajaan. Lepas bersalin nanti kena buat report polis menyatakan takde surat nikah dan takde berklinik. Tujuan report tu untuk dibawa masa daftar anak kat JPN.

5y ago

Allahu. Nasihat kat kawan sis, jangan la disebabkan peraturan manusia, dia sampai hati nak gugurkan kandungan. Kesian kat baby. Sis kena main peranan, bantu dia dapatkan semangat untuk dia. Jangan bagi dia fikir bukan2 ye..

Kne bt buku pink.. Tu wajib utk ibu hamil.. Xkire tua ke.. Mude ke.. Dh branak 20 ke.. Kawin ke.. X kwin ke.. Wajib bukak buku pink once da tau preggy.. Soal kwin x kwin tu kmudian citer.. Bile xde buku pink yg myukarkan utk kwn u branak hosp tu.. Sb xde detail pregnancy.. Kalo x kawin nurse just kosongkan maklumat bapa je..

5y ago

Trima ksih sis info nya..

Buat buku pink dlu dkt klnk , buku pink pentg untk bby dgn ibunya. Nak buka buku pink takde halangan bab stats khwn ke blm , ade surt nikah ke tkde. Apap pun mesti buka buku pink awk. Leps buka nnti kk akn bgtau , hsplt mn y prlu prgi time bslin , kesihtn baby dgn ibu kndgnya pentg , time prgy hormon lain .

5y ago

Trima ksih sis.. Sya akan cuba tlong kwan sya nie.. Sya pun x brani ckp dngan dia sbb sya x tau apa.. Apa pun trima ksih atas info nya

Suh dia pg klinik ibu dn anak x yah segan, org cuma tanya status blakang kira...nanti bila branak kat hospital time tuntut baby meka akan tanya si ibu bawa skali wakil kuarga terdekat..untk tuntut bayi bersama ibu bg ibu yg blm berkahwin, tapi itu kat swk, x tau hospital lain🙂..( kata dr group lain)😉..

5y ago

Baik lha sya akn bgithu dngan dia sbb dia msih tkut2x lgi.. Tdak tau plak klau dkt sabah nie dngar ada lain sikit. Tu lha tnya

bole je nk lhirkan baby kt mn2 hosp .tp yg pntng kena ad buku pink..klu x tlinga akan pnas dgr bebel..n lg satu jika dh brsalin kt hosp tu nnt,yg boleh jamin kwn sis utk kua wad tu adalah ibu bapa kwn sis tu je..selain dr tu xbole..jika gagal hadir,anak akan diberi ke jkm..tu stahu sy la..

5y ago

Ya kha.. Baik lha trima ksih info nya

Boleh tapi swasta lbh senang. Yang penting sis ada buat monthly checkup so pihak hospital senang nak tahu lbh details. Kalau tak ada atlest 3kali checkup dkt hospital yg sis nk bersalin tu.

5y ago

Baik lha trima ksih atas info nya

Buku pink/check up swasta penting sis. Suruh daftar buku pink kalau nak bersalin kat hosp gov. Hujung2 pn masih blh dftr.

5y ago

Hehehe baik lha sis jnji kmi tau sdah