mual

Salam mommy² smua, sy skrg 7 weeks of pregnancy. Mual tak lalu makan, xselesa nak tidur.. normal ke ya mommy² smua? Ade tips x? This is my first baby.

18 Balas

Sy hr tu mampu mkn biskut oat je hari2... Itu je yg xmuntah. Lepas tu p klinik, berat turun mendadak sbb alahan teruk. Nurse pesan mkn sikit tp kerap. So sy beli roti.. Mcm butterscotch gardenia. Sekeping setiap 1jam...ada yg muntah, ada yg duk dlm perut. Asalkan ada jgak mknan dlm perut.. Sbb risau baby xmembesar & xckop zat. Time tido, sy tggikan bantal.. Kdg2 mcm tido smbil duduk je. Tp tu je cara utk elak rasa mual... Skrg dh 15 weeks dh kurang dh. Dh blh mkn nasi tp sikit2 jgak...

4y ago

Owh yeke sis..sama lah sis..sy msih xjmpa lagi apa maknan yg boleh avoid muntah tu.. alhamdulillah sis da slmt 15minggu..doakn sy ya sis..beberapa minggu lagi nak hbis trimester pertama ni..

sama sis. Saya pun 7 weeks pregnant.. sebelum pregnant, satu hari xmakan nasi badan mengigil tapi lepas pregnant nak makan nasi sejemput pun xlalu kadang tu kena paksa sampai nangis2.. sekarang lalu minum susu, cereal dengan buah je.. terpaksa juga makan benda2 berat tp kena berkuah senang telan. Tapi Alhamdulillah takde muntah2 cuma mmg tak lalu makan. Dalam kepala makan sbb nak bagi baby makan je.. bertabah ya sis

4y ago

Thank u sis..saling doakn ya..smoga masa berlalu dgn lncr g baby sihat juga🌹

Wslm. Sy hari tu pun mcm tu sis. Bgn pagi muntah, tghri muntah, mlm muntah. Angin mcm gastrik tu jgn ckp la. Sis blh mkn biskut kering dan byk mnum air suam. Utk lega kan angin dlm perut. Klu sy buah yg buat sy lega time2 camtu buah tembikai. Bila mkn tu rasa lega skit perut tapi ulang alik toilet tu kne bertabahlah.

4y ago

Terima kasih sis for the warm words..sgt perluknnya sekrg..😭 klu x tu nak berdwrai je rse air mata.

Sy pun jenis makan muntah... Tapi lepas muntah sy still makan jugak... Amik dlm kuantiti yg sikit...dlm 2 3 sudu pun xpe.. Tapi makan berulang... Doc pun suggest mcm tu.. Jgn takut utk makan wlupun tau akan muntah balik.. Sbb xmakan @ minum la buat bdn kita makin lemah

Normal sis. Tips dari saya, bersabar, banyakkan doa dan baca Al-Quran. Saya alah sampai 31 weeks. Baca Quran sambil nangis2 sebab tak larat. Tapi hati rasa lega sikit lepas tu. Berat saya turun 8kg dalam masa 10 weeks.

Normal sis. sy dah 9w mmg tak lalu nak makan nasi. Tgok org makan nasi pun rasa nak muntah. Bila lunch, ingat bawa nasi, rasa nak nangis sbb tak nak makan. Tpi klu lapar, tak tahu nak makan apa.

4y ago

Kesiannya. Sama la kita sis..saling doakn ya

Saya x lalu mkn apa2.. kecuali biskut, air , jus. Nasi pun x lalu. Kerap muntah. Mmg normal. Dah masuk 4 bln, slow2 ok. Cuba makan biskut, minum air suam banyak. Kalau muntah, makan lagi.

4y ago

😢 baik sis..thank u sudi share.

Sye terbalik. Nk msuk 8 weeks tpi nafsu mkan x bole nak bendung 😂 ramai tegur sye kuat mkan dri slalun. Aritu mse bukak buku pink pun timbang berat naik 2kg 😑 sadis kejap rse

4y ago

Jenama fars sis. Yg gulsan tu pekat naw x leh telan 😂

Ada lagi satu Saya buat... Sebelum bangun Dr tidur, Saya makan 2 keeping biskut keeping atas katil. Lepas 10 minit baru bangun. Memang kurang mual tu

4y ago

Ic..xsbar nak lpas first trimester ni🤭🤭

Normal... Sy tiap kli lpr msti sy nangis.. Lpr tp bila mkn..smua kluar balik.ni da 11week bru kurng mual tu..

4y ago

Sama sis...i feel that too now..menangis² hari²😭..ya Allah smoga Allah hitung setiap satunya menjadi amal kita..