nak tanya

Salam mommy2 semua.. Saya nak Tanya sy skrng tngh pregnant 8weeks.. Tp semlam sy ada keluar darah.. Tp x banyak.. Lps keluar darah sy g cek dkt klinik bayar.. Bile doc scan doc ckp 50/50..sy rasa x sdap hati sy prgi pulak hospital,, doc scan mmg ada kantung.. Kantung cntik je.. Doc hospital ckp lg 2weeks dtg balik untuk scan balik.. Tp hrinie masih ade keluar darah tp x banyak.. Sy risau sngt2..sy mmg mngharap kndungan nie.. 2017 last sy pregnant..sy mmg menanti kandungan nie sbb anak sy dh pergi mnghadap ilahi di usia 1thn9bln.. Sy rindu sngt2 dgn bby sy.. Sy masih x hbis pikir kenapa jdi mcm nie.. Momy2 semua ada pngalaman x mcm sy.. Boleh share x ape prlu sy buat.. Perlu ke sy g kk esok?? Sy sertakan gmbr sekali.. Yg pic 1 tu sy scan di hospital,, yg 2 tu sy scan di klinik bayr.. Tq mommy yg sudi bantu sy

nak tanya
28 Balas

Waalaikumsalam akak, first of all sy minta maaf tapi sy baru je alami benda ni. And sy miscarriage. Tapi akak jangan risau ye, mungkin kandungan akak selamat.. And boleh kuat lagi.. Sy bulan lepas keluar spotting warna coklat macam tu makin lama makin banyak pula, risau pegi cek klinik swasta, dia scan kantung ada lagi tapi time kalau ikutkan sy dah 7week, tapi scan kantung macam 4week. And dia kata spoting coklat keluar tu normal.. Tapi sebab rasa tak sedap hati. And warna coklat tu makin banyak ngam pula nak buka buku pink pergi kk. Sekali kk transfer ke HKL unit kecemasan sebab bleeding even color coklat je. Sbb nurse kk tu kata time pregnant kalau boleh elakkan ada pendarahan langsung.. Sekali pegi hkl, doctor kata kantung still ada and cantik lagi.. Cuma tiga hari lepas tu, sy keluar darah merah pula, mula² sikit je lepas tu jadi banyak sangat pula waktu bangun subuh tu, terus pegi hkl balik unit kecemasan sbb risaulah since kandung pertama.. Sekali pergi doc sahkn lagi kantung still okay and makin membesar cuma dia suruh bedrest. Tak boleh bersama suami dulu and jangan angkat benda berat.. Lepas tu sy tunggu lah appointment seterusnya, tapi dalam masa yang sama pendarahan still ada sampai lah appointment sy 30/4, pegi kk sekali doc scan baby takda jantung lagi sepatutnya dah ada sbb kandungan sy 10week. Lepas tu diorang consider sy keguguran yang tak disedari. Cuma nak kena mengesahan diorang transfer sy pegi EPAU.. Bila pegi EPAU pada hari tu juga, doc scan and scan dari bawah juga sebab scan bawah di clear sikit boleh nampak, doc harap mungkin scan bawah boleh kot jumpa jantung baby tapi takda. And dia scan perut kantung sy ni dah hampir hampir macam nak jatuh dah.. Time tu sy still bleeding tapi dah kurang dah.. Doctor kata sy missed misscariage and abortion. Bila² masa saja sy akan bleeding yang banyak and sakit perut yg sangat sangat and benda tu boleh jatuh bila² je doctor kata lah.. Tapi 9/5 ada benda keluar dari bawah sy, tapi time tu tak pasti samada tu kantung ke apa.. Cuma ambil gambar je and tunjukkan waktu appoitment.. Appointment jatuh hari ni 12/5, doctor sahkan saya dah complete misscarriage. Tak perlu bersihkan.. (d&c).. Even darah sy dah berhenti dah 2 hari.. Harap baby dapat selamat tapi Allah belum beri rezeki lagi.. Untuk kes akak, akak jangan risau ye. InsyaAllah kandungan akak sy doakan sihat² saja, and semoga dia membesar dengan baik dalam kandungan and bleeding akak tu harap dia berhenti lah.. Ameen.