10 mggu pregnant

salam ibu2 semua.. sy nk tye ade x yg pnh kne mcm sy skg nie.. pagi td sy g kk doc sruh dtg scan sbb mse 8mggu scan die xnmpk sgt sbb bru lg kn.. skg nie kndungan dh 10mggu so die dh ade jantung tngan kaki semua kan? tp td doc scan sy stay xnmpk baby doc nk tgk jntung pn xnmpk yg nmpk nye katung n bnde kecik puas doc tekan perut sy nk bg nmpk stay xnmpk gak.. doc ckp tgu smggu lg kalo stay xnmpk kne g hsptal cek pakar... ade kaitan x mslh dgn lapisan perut tebal?? sy bdn gempal tkot sbb lapisan tebal bt kn die kabur n xnmpk.. ibu2 ade pnh kne mcm sy x?? bley share ape yg ptot sy bt? sy risauu first baby ?

22 Balas

Hi sis, sy ad pglaman ni dn jugak sy bdn gempal.., ank first jugak kna, mmg smpai 11weeks xnpk sis doc scan2 prot still xnpk,doc kk buat surat refer hosp, dan saya di tahan msok wad, esok pagi sy g scan doc hosp kata stay xnpk akn pkai alat cmera msok dlm kemaluan kita ikot lubang.. Stay xnpk, dn doc lelaki stay cari2,lps tu trnpk, ad bnda kelip di luar rahim katanya, doc suspek sy luar rahim.. Time tu allah je tahu, doc kata klau luar rahim risiko sgt tinggi x ank yg mati, msti ibu mati.. Sy dgr mcm tu trus xtdo.. Lps tu ngis smua ad.., 2mnggu tahan wad.. Tkot sy sakit ke ap.. Kna tros operation., lpstu alhmdulilah sy mnx kluar wad, sbb xad ap2 smua okay, doc bgtau klau effect pendarahn ke ap2,tros g emergency pdftaran. Sy kata okay, doc buat ujian darah untk tgk bacaan tggi ke rndah, klau rndah mmg luar rahim.. Tp bcaan sy tggi.. So lps g checkup.. Balik tu sy nk angkt kain jmur, xsmpai 5mnit pingang smua dh rse sakit,skli tgk drah kua byk sgt, dlm10mnit bleh 5pad lencun darah.. Akhirya sy gugur.. Ank ptme, sdih sgt.. Smoga kndungn sis Baik2 shje.. Sy cter pglmn sy ad. ,😭😭sdih sgt

sama dgn sy sis... doc scan mase 8 mnggu xnampak... doc terus nk bg date appointment nk cuci sbb kate dia kantung kosong... mase tu scan kat hospital... tp alahan sy teruk sgt so hati sy yakin bby ade... after 1 week sy pegi scan swasta... elok je bby tgh gerak2...alhamdulillah..hari ni 10 weeks repeat appointment hospital..and doc boleh ckp last 2 weeks mase sy scan tu scanner rosak...boleh pulak gitu hadoii... so kalau sis berkemampuan try pegi private

tq semua ibu2 yg mndoakn n share pngalaman.. 😊 alhamdulillah sy dh 14week dh nmpk dh baby n jantung kaki tangan syukur sgt.. n td kt kk pn cek jantung dgar bunyi jantung syukur sgt.. mse 8week scan xnmpk sy hd xtenang sy ajk hsbnd g swsta scan.. doc scan ade baby n punca die scan kk kabur xjelas n perut sy plak tebal 😬😃yela sy first baby n xde pngalaman mgkin sbb 2 sy rsau n xbley tido mlm duk pikir jee..

sy sis ms scan mnggu ke 7 doc xnmpk..doc sdri ckp mngkn slh satu sbb kdudukn bby ddlm rhim tau pun size bby tau pn jns perut kite blemak..hehee...sy smpai doc suh sy kncg bg kosongkn rahim..so bl scan br nmpk baby bdnyut2.. sjns ssh nk nmpk bl scan..sbr ye sis..nti repeat scan smla..kdg2 mngkn equipment KK x scnggh dkt swsta..sy sblm scan kt KK dah scan kt swsta melalui Tvs..mang nmpk jels..

xd kaitan bdn gembal ke lemak ke daging tebal sis . awl kehamilan mmg mcm tu . awk xd trun drh ap kn In Shaa Allah ad la tu nt nmpk . mmg KK kdg scan dorg tu kurg jelas . klau reffer Hos dorg akn check dri kemaluan kita so bole nmpk jelas kantung n jntg . jgn risau sis . smoge semua ny d prmudh kn . sy pon ank ke 2 dn ke 3 pon mcm tu mse muka2 nk buat buku tu . scan xnmpk ap kt KK .

5y ago

uhuhu biase sis sbb msih kecik lg mmg xperasan dlm scan . semua pon mst prnh alami wlau pon skli . kdg dorg ingt mmg preggy tpi lua rahim . tu yg doc dri Hos akn scan dri bawah . kdg nmpk janin tpi blom ad jntg . tkot bby xmnjdi . bby yg gugur doc kata . soo kne tnggu lg 2minggu tok scan skli lg jika xd blending ap ap . lps tu bru nmpk jntg ny plak .

Mcm sy after 12wk br nmpk coz sy mmg ade masalah rahim terbalik.. Perkara nie mmg rare hanya Dr. pakar je bleh detect...kalu ikut history masalah mcm nie ssh pregnant tp Alhamdulillah rezeki sy dh ade sepasang & now pregnant 9wk. Cuma tp tiap kali pregnant mmg byk risk always bleeding. Now pun sy tgh bleeding tp akan normal after 12wk. Insyaallah sis doa baik2 ye.

5y ago

Terima kasih sis...terima kasih...😊

Masa sya 8 minggu.. masi kena scan dari bawah baru nampak. This week masuk 10 weeks.. nampak suda masa scan dari perut..sya pun plus size juga.. scan 10 weeks.. nampak baby gerak2..tangan dan kaki.. Hopefully semua baik2 saja untuk sis..

Hi sis, saya scan 10 week dah nampak bentuk baby, ikut pengalaman kawan saya macam itu juga lah, baby lambat matang dalam kandungan. Sekarang alhamdulillah dah selamat melahirkan,. Jangan risau banyak-ii berdoa moga baby sihat je.

Sis boleh refer private utk buat transvaginal scan utk lebih terang.. 8 minggu kat kk kata takde heart beat buat scan biasa.. Hari sama malam refer pakar buat tvs terus nmpk jantung.. Dengar pulak bunyi dia

Sy pn bdn jns besar jgk. Slesa lps sy g kk g scan . Kdgn bru 10w. Nmpk bby dn jntung dh . Doc ada ckp gk kulit perut sy tebal. Tpi tekan2 sikit ada nmpk . Insyallah xde pape tu . Doakn yg baik2 je .