Tips diet

Salam mommy2 semua. Ada tak tips diet ketika hamil? saya baru 21weeks tapi berat dah naik 10.5kg?

23 Balas

Elakkan daripada makan makanan yang diproses seperti hotdog, Burger, dlm tin (yg diawetkan). Minum jus buah buahan yg diperah sendiri atau dibeli. Segala pemakanan mummy akan effect baby terutama bila baby dah dilahirkan. Amalkan pemakanan yg natural. Saya cuma makan OBIMIN (never missed), vitamin C dan susu (kambing/lembu). Jaga gula. Jgn ambil banyak 😉

mkn mknan manis dear..mudah naik bdn..susu pun boleh naik berat bdn.ni doktor info sy.sbb sy ngadu masa tu sy xboleh minum susu dia ckp xde masalah xminum susu .ambik pil kalsium je.then lpas tu dia info susu pun boleh naik berat bdn kite...

5y ago

Jgn mkn mknan manis dear* tggal pulak

Susah nak kawal nafsu makan time preggy, tapi kena usahakan juga .. nnt after bersalin, berat tak nak turun .. bykkan makan buah2an berbanding makanan ringan yg lain dan minum air kosong slalu.

I think kena minum air masak/mineral yg cukup. Kalau rasa dah banyak makan terutama yg manis2, air pun kena minum banyak juga. Kalau terasa nak mengunyah, makan buah2an. Much better. 😉

Saya bulan ni je berat dh naik 3.4kg,nasib misi x bising..plg risau,takut kena minum air gula je.. Kandungan bru masuk 16w je,xtau la smpi nk bersalin nti naik brapa byk kilo lagi..😜😜

4y ago

Hihi.. Tersama situasi pulak.. Jnuh kena control mkan..😅

Doktor pesan karbohidrat/mee/nasi sesenduk jer lebihkan sayur n protein. Kurangkan makan /minum yg manis2. Gula sebabkan berat ibu n baby naik mendadak. Banyak minum air putih.

Xde tips diet. Bgus la ada selera makan. Hahaha makan jer apa nak makan.. Cuma control gula dan garam. Risau nanti sangkut kencing manis atau drh tinggi. Take care ya 😉☺

5y ago

thankyou sis, stakat ni kencing manis n darah tinggi ok lg. cuma nurse risau kut2 terkena darah tinggi sbb kencing mnis xada

untung la sis.saya dh 17 week blm naik² berat. msh 58 🤣sampai bernanag telinga kna marah. kalau dpt kontrol,sis kontrol ok? nanti ssh nak turun lepas brsalin.

Diet lps bersalin la sis, kesian baby nak zat secukupnya bg tumbesarannya... gemuk ms ngandung owg xkata sgt tp gemuk selepas bersalin tu yg parah.. huhu

Waalaikumsalan..kurangkn makanan n minuman manis..nasi kurangkn,lebihkn sayuran n buah..sis naik 10.5kg,sy xnaik2 lagi berat..dah kna komplain nurse