kaki bengkak dan susah tidur

Salam mommy2.. minta tlg yg suda berpengalaman kaki saya bengkak terok apa patut saya buat utk kurangkan bengkak tu.. dan saya susah tidur malam.. tiap mlm xkan dapat tidur entah kenapa.. ada tips ka supaya senang tdur.. tiap mlm sebelum tdur saya baca Al-Fatihah , tiga kul , ayat kursi.. tapi tetap xboleh tidur..

8 Balas

jangan berdiri terlalu lama, jgn berjalan dlm tempoh yg panjang. masa tidur tinggikan kedudukan kaki supaya darah dpt mengalir dengan baik, duduk atas kerusi jgn biar kaki tergantung. selain tu boleh sapu minyak/balm panas dkat kaki sambil suruh suami urut sikit. kalau semua tu dah buat tapi still bengkak teruk kena tanya doctor la takut ada sebab lain. bab tidur tu, sebelum tido bleh mandi dgn air suam, suasana bilik jgn terlalu cerah, tido dlm keadaan yg awk selesa & cuba ajar minda fikir perkara yg tenang. fikir bunyi laut ke air terjun ke..

saya penah bengkak kejap je awak, before tidur tinggikan kaki 10-15 minit, sapu minyak and pakai stokin. banyak kali tinggikan kaki before tidur, maybe awak bole request husb utk urut awak before tidur, insya allah senang tidur sbb badan kita letih then ada org urutkan

mcm saya kaki xbengkak spnjng pregnant.. awal2 saya buat mcm org sarankn,letak kaki tingi atas bantal untuk tido,air kene ckup,sbelum tido sapu minyk dkt tapak kaki then pakai stoking.. klau nk duduk tu kene ada alas baru xsakit tulang pinggul..nanti selesa nk tido mlm

kakak... kalau kaki bengkak doctor ada cakap dengan saya...kaki mesti atas bantal kalau mahu tidur..kalau ada merasa nak pegi buang ai kecil jangan tahan....

Saya pakai stokin , sapu losyen mustajab hijau tu dan kaki letak atas bantal waktu tidur puan insyallah nmpk sikit2 kurang bengkak 😊

sy xpnh bengkak kaki..sis nk tdo tu..ltk bantal kt kaki..bg tinggi sikit..insyallah..x bengkak kaki..

Sya bngkak jgk..mlam2 skrg nie sruh c.suami urut2,, nk tdoo sakiit belakang,, lengguh2 nk tdoo..

sy pkai stokin..kaki ltak atas bntal. alhamdulillah dh x bngkak