Tip Bersalin Normal Tanpa Koyak ??

Salam mommy2 ... ada tip tak bersalin normal tanpa koyak.ank first due date saya 25/01 ? ?? risau takot semua ada

16 Balas

Copy paste dari fb kawan: Tips adda amalkan dari usia kandungan 6bulan ialah makan D'aura minyak Kelapa Dara sampai lah nak beranak, Adda juga amalkan urutan perineum start 35weeks, urutan ni adda tak buat hari² seminggu tu 2-3x shj, Tips paling penting, kene tahu macam mana nak meneran, kite kene meneran seolah² meneran sembelit, sebab meneran macam tu gerak kan otot bhg pinggul yg akan menolak kepala baby keluar, kalau teran ikut perut @ muka kita akan cepat penat, n otot2 tu tak gerakkan kepala baby utk keluar

4y ago

Betul. Meneran tak guna suara. Memang tak letih.

Sy lahirkan anak pertama tak jahit.. Xde minum apa2 minyak mcm kelapa dara apa semua tu.. Just btl2 ikut apa yg nurse ajar. Jgn byk menjerit, tarik nafas, pgg lutut elok2 n yg penting jgn angkat punggung.. Nnti bila dlm labour room, mmg nurse akan ajar teknik meneran, sis jgn risau. Just follow je apa nurse bgtau.. 😊😊

Nurse ajar jgn angkat punggung..tp selalunya anak 1st kena gunting sikit..tp time tu sis dh xpikir dh sis cuma nk bg bby kuar ja..huhu... Semoga dipermudhkn ya..byk2 berdoa.. Time contraction nnt byk berzikir..kalau xmmpu di mulut dlm hati pun dh ok.. :-)

Jangan agkat punggug,lakukan urutan perineum n doa bnyak2 sis tp nanti bile sis tegah sakit doktor koyakkn pun sis dh x rase n mase jahit 2 pun sis dh penat xdelah sakit sgat.. so xyah risau2 k.. smoge smue d permudahkan

klau sy nak ckp tips xda..tp yg sy pnah bt msa ank ptama dlu 1 bdoa mnta dpermudahkan, mental kna kuat, msa nak push tu jgn angkat punggung dan teran msa dtg contraction..jgn teran suka2.. bila ada sakitnya tu baru teran..

due date kita hampir sama .. dh mula rsa nervous .. dok survey² jugak cara utk mudahkan bersalin . sy amalkan minyak klpa dara , kerap bersama , dan kerap berjalan² .. moga² dipermudahkan smuanya utk kita

4y ago

Tengok teknik push kat ig Asyallie. Ada bahagian story highlight tajuk bersalin tu 😘 Saya belajar dari situ je Alhamdulillah doc cakap pandai teran walaupun anak sulung. Cuma yg saya terpaksa gunting sebab nak masukkan vacuum. Baby malu nak keluar 😆

Jgn risau..kalau koyak pun depa jahit elok.akk xmkn ubt tahan saket pun.hari kedua hakak jln2 da trun g kantin beli mkn..g klua hospital dpn lintas jln tekedik2 beli mkn.mkn.mkn.😅kena kuat dik.jgn pikir sgt

4y ago

Xde..akk mkn ubt maltofer je..rajin mnum ssu..da saket cntraction tu nk g hspital bncuh milo letak marjerin 3sudu.kacau ngn air panas.da larut campo air suam minum.salawat permudahkan bersalin..stgh jam je bby kluaq da..da 4x beranak ni je akk amal kan

Xagkt punggung pn.. Xkoyak pn.. Ank first katanye.. Kena gunting jgk sy..jahit jgk.. Bg sy paling sakit menahan contraction.. Tersangatlah siksa..

4y ago

Kan.. Kjap2 dtg sakit.. Teruk btol rsenye.. Rse mcm bhgn pinggang perut tu dipijak2..nk patah rsenye..

Ada yg ckp guna kelapa dara..urutan prenium..d akhir2 trmister krapkan brsama suami..tpi kdang2 ikut org jga tu sist..😅😅

Dalam LR banti nurse akan ajar cara meneran , ikut je apa yang nurse ajar . Paling penting jangan angkat punggung .