Tip Buka Jalan ?

Salam .. skrg sy 38 mggu 1hari first baby n belum ada tanda2 nk branak lg. mommy2 ada tip cpt buka jln tak .selain kerap berjalan sbb skrg kaki sy sudah sembab akibat kuat brjlan. Sy takot branak czer berat baby skrg 3kg lebih sudah . Kalau boleh sy nk branak normal kalau di izinkan .

16 Balas

Saya pun dh 38minggu 2 hari masih blm ada tanda2 lagi, cuma kaki bengkak start dari 37week hari tu... skrg kena paksa diri byk jalan Dan turun Naik tangga.Kalau sblm 25 blm ada tanda2 lagi tpksa serah diri 26hbln...risau plak, risau kena induce.Sama2 lh Kita bdoa semoga semua nya dipermudahkan.

Try mnum air kelapa muda. Ada org tua2 yg pesan, hjung2 ni elok mnum air kelapa muda. Tp jgn mnum kalau induce. Sy mnum air klapa masa ank no3 induce, sakit tu teruk yakmat. Nurse kata sbb air klapa ni mcm air selusuh bg sesetengah org.

4y ago

Mungkin belum masanya kot.sabar ya mummy 😉

saya xtahu la betul ke x tpi masa sy tggu bukaan jalan sy byk mandi. mndi air shower tu sy jirus je atas perut. selain tu sy byk cangkung . sy kena induce. nsib jln buka dn bby nk keluar wlaupun bru 36mgu5hri.

Bersama dengan suami sis. Air mani suami boleh trigger contraction. Saya pagi tu, petang tu terus contraction kuat sampai hospital dah 7cm..😂

4y ago

Good tips 😂👍

Saya pun 38 minggu 4 hari . Rasa lama nyaaa baby nak keluar . Penat dah berjalan tapi dia selesa lagi dalam perut . Pujuk pun takmau jalan . Haha

Sis duk dkt dgn pantai x? Boleh cuba jln kaki ayam kt pantai pg2 tu. Air embun dgn pasir pantai tu jgk boleh cptkan bukaan jln. Allahualam

4y ago

Pg sis kul 7cmtu. Nurse yg ajrkan sy. Die ckp petua org lama2. Nk suh exercise sbnrnya tu hehe

Turun naik pelahan-lahan mcm ketuk ketampi tu.. And tenik bernafas mungkin slaah satu jugak... 😊

sama la .. baby dok syok lg kat dlm . risau smua ada . mcm² dh ikhtiar , mcm xbkesan ja

saya pon dh 38 weeks takut jugak x ada apa2 pon.selalu buang air kecil cangkuk je

Sandar ke dinding, buat ketuk ketampi sambil sandar.. buat slow2 sis..

4y ago

kene buat ni 😁