Bayi 2bulan sembelit

Hi salam mommy .. sy skg sgt sedih melihat anak meneran sambil menangis masa nk berak.. 3 4 hari ni dia meneran mesti menangis .. tp pagi td dia berak keluar ketul mcm tahi kambing(mcm dlm gambar) ..btw dia hisap sepenuhnya susu formula(lactogen) sbb ank sy kena jaundice dekat sebulan lebih doktor syorkan bg susu campur (bdn&formula) tp skg dia tolak susu bdn sbb dh kenal botol..sblom ni dia tiada masalah dgn susu ni..berak dia ok..sy cuba juga letak minyak telon dekat perut n urut betis n tapak kaki(buat kayuhan basikal kaki bayi) .. sblom ni jgk tiada masalah dgn najis dia tp harini buat hati sy bimbang sbb berketul mcm ni .. mommy pernah x alami situasi mcm sy ? Mcm mana ye nak buat . Sy buat susu 1skop utk 1oz air 30ml .. ada org kata kena kurangkan susu lebihkan air utk bancuhan susu . Boleh ke tu mommy ?? Boleh komen kat bawah ye mommy2 Tq😭

Bayi 2bulan sembelit
25 Balas

Baby sy pon xsesuai lactogen.. Hr tu bawak hspital terus sbb berak berdarah. Nasib baik xde apa2.. Lepas tu tukar dutch baby, Alhamdulillah ok. Badan naik elok.. Wlupon lahir berat 2.26kg je. Kena try & error susu yg sesuai utk baby. Lg 1..jgn sesekali lebihkan air @ kurangkan susu drp sukatan sbnar. Sy sndiri tnya dktor.. Dia ckp blh buat susu hilang khasiat dia. Ikot sukatan yg betul ye...