Scoop susu formula

Baby sy 1 bulan lebih. Minum nya susu lactogen. 0-1 bulan, sy bancuh 2 scoop air 60ml. Berak okey. Since dah masuk 1 bulan, sy bancuh 3 scoop air 90ml tapi dia sembelit pulak dah. kalau x sembelit , dia x berak hari2.. pdhal sy dh follow sukatan bancuhan tu dekat kotak susu. Pd hari dia sembelit tu, sy cuba reduce scoop & lebihkan air. Duk sejam kemudian, dia berak lagi. And najis dia dah okey mcm sediakala. Betul x cara sy mcmtu? Sy takut dia xdpt zat sebab sy kurangkan scoop susu. Jadi sy bancuh je 3 scoop mcm sukatan sebenar tapi sy lebihkan air. Kelmarin & hari ni belom berak pulak dah. Tapi selalu kentut, perut x keras & baby x meragam. Lepas mandi atau duk saje2 pun sy urut perut dia, buat excersise kayuh basikal. Pening betul dah ni. kerisauan mak2 bila anak x berak or anak sembelit😖😌😑

2 Balas

Hari tu baby saya tak berak dua hri. Kebetulan ada checkup KK. Dr kata baby tengah dalam proses untuk suaikan dengan susu fm. Asalkn baby kentut, perut tak keras, kencing macam biasa, tak perlu risau. Kalau perut baby macam kembung, licin berkilat tu cepat2 pergi dapatkan rawatan. Urut juga tapak kaki baby ya. Dari tumit ke jari jari sangat membantu baby untuk membuang. Kalau tak okay jugak, mungkin susu dah tak sesuai untuk baby.

9mo ago

Baik sis, tq ya. Baby sy dah berak mcm biasa. Cuma kdg sehari sekali. Masuk sebulan ni dia berak 2 hari sekali. Mungkin itu pattern dia.

baby makin besar, tak kerap berak. kalau nampak baby ok je, dia ok je sis. don't worry much.